award statistics piggy-bank globe-grid soccer-ball tick plus cancel light-bulb
Exclusieve deal: netbet bookmaker € 50,- welkomstbonus Dit wil ik!

Charleroi

Wedden op club

Bekijk alle wedstrijden
Charleroi logo

Wedstrijden

Geen wedstrijden gevonden

Wedden op Charleroi

Sporting Charleroi speelt sinds 2012/2013 in de eerste klasse. De club kent een lange geschiedenis in de eerste klasse. Van 1985 tot 2011 speelde de club onafgebroken op het hoogste niveau. Op het moment van typen staat de club in de middenmoot. Aan welke play-offs gaan ze dit seizoen meedoen? Volg de club en plaats een mooie weddenschap!

Nog nooit pakte Charleroi een prijs op het hoogste niveau. De mooiste momenten uit de geschiedenis zijn de kampioenschappen in de tweede klasse in 1946/1947 en 2011/2012. Blijf op de hoogte van de ontknoping in de Eerste Klasse en profiteer van onze scherpe quoteringen!

Geschiedenis

Net na de Tweede Wereldoorlog werd Charleroi kampioen van de Tweede Klasse. De club kreeg in opvolgende seizoenen het behoorlijk lastig en kon vaak maar net degradatie ontlopen. Nadat “de zebra’s” in 1951/1952 en 1952/1953 degradatie weer net ontliepen was het in 1956/1957 toch zo ver. De club eindigde op de laatste plaats. Het duurde behoorlijk lang eer dat de club weer op het hoogste niveau mocht acteren. Toen de club in 1965/1966 weer mee mocht doen werd de club verrassend tweede, achter Standard Luik.

Aan het begin van de 21ste eeuw speelde Charleroi opnieuw onderaan in de Eerste Klasse. Het bestuur haalde verschillende oud-spelers en -trainers terug in de hoop het tij te keren. Onder leiding van Jacky Mathijssen veranderde de club in een subtopper. Nadat Mathijssen en topschutter Joseph Akpala vertrok kwam de club weer in een neerwaartse spiraal terecht. Doordat Excelsior Moeskroen failliet werd verklaard ontsnapte de club opnieuw aan degradatie.

In seizoen 2011/2012 degradeerde de club nadat de club de play-downs verloor van KAS Eupen. Sinds het seizoen 2012/2013 speelt de club weer op het hoogste niveau. De club is dit keer sterk uit de degradatie gekomen. In 2014/2015 werd de club zelfs vijfde en pakte het een Europese ticket. Lang kon de club er niet van genieten, want al na twee rondes lag de club eruit. In 2016/2017 werd de club opnieuw vijfde. Dit keer kreeg de club geen Europees ticket.

Beste spelers uit het verleden

André Colasse: Colasse was een van de publiekstrekkers op het middenveld in de jaren zeventig en tachtig. Hij werd in 1969 tweede met Charleroi. In 1970 kreeg hij een aanbod van Anderlecht, die hij accepteerde.

Jean-Paul Spaute: Spaute speelde meer dan tien seizoenen voor Charleroi. Al op zijn zestiende maakte hij zijn debuut. In 1966 werd hij met Charleroi tweede in de tweede klasse, waarna promotie volgde. Samen met Colasse zorgden zij voor een unieke prestatie, namelijk een tweede plaats in de eindklassering van de Eerste Klasse.

Joseph Akpala: Akpala werd gezien als een groot talent. In 61 wedstrijden maakte hij tussen 2005 en 2008 25 doelpunten. In 2007/2008 werd hij met achttien doelpunten topscoorder van de Eerste Klasse, waarmee hij een transfer naar Club Brugge verdiende.

Beste managers uit het verleden

Franky Mathijssen: Hij is twee keer trainer geweest van “de zebra’s”. In zijn eerste termijn veranderde de ploeg van een degradatiekandidaat naar een subtopper. Het leverde hem de bijnaam “de kleine Mourinho” op. In het seizoen 2006/2007 werd hij opnieuw tweede, waarna hij naar Club Brugge vertrok.

2010 keerde hij terug. Hij kon echter al na een paar maanden vertrekken door tegenvallende resultaten.

George Sobotka: Sobotka was trainer van Charleroi toen de beste prestatie tot nu toe werd behaald: een tweede plek in de Eerste Klasse. Twee seizoenen lang was hij hiervan de trainer.

Informatie

  • Plaats: Charleroi
  • Stadion: Stade du Pays de Charleroi
  • Opgericht: 1904
  • Clubkleuren: Zwart/wit
  • Bijnamen: De Zebra’s

Achtergrondinformatie

Weetje

Wist je dat Charleroi in 1968/1969 tien speeldagen aan kop stond? De rivaliteit ontstond nadat Charleroi de titel alsnog verspeelde aan Standard Luik. Toen de club op 29 september 1968 met 2-0 won van Standard werd de koppositie overgenomen. De terugwedstrijd werd weer verloren met 1-0, waardoor de club afzakte naar de vierde plaats.

Stadion

In Stade du Pays de Charleroi kunnen ongeveer vijftienduizend toeschouwers plaatsnemen. Het stadion werd vernieuwd voor het EK 2000 in België en Nederland. Het stadion werd gerenoveerd in 2013 en 2014.

Supporters

De supporters van Charleroi maakte in december 2017 een prachtig gebaar. Voor de wedstrijd tegen Oostende werden honderden knuffels het veld in gegooid. De knuffels hoorden bij een actie voor het goede doel.

Rivaliteit

Standard Luik is een grote rivaal. In 2011 waren er bijvoorbeeld aan beide kanten ernstige misdragingen van de ‘supporters’. Er werd vuurwerk en tennisballen op het veld gegooid. Ook bestormden de supporters het veld.

Uit het archief

Verdubbel je eerste storting tot €200 met de Betfirst welkomstbonus!
Profiteer direct van deze bonus