award statistics piggy-bank globe-grid soccer-ball tick plus cancel light-bulb bitcoin articles
april 4, 2022

De WK kwalificaties van het Nederlands Elftal

Op 16 november wist Nederland zich door een 2-0 overwinning op Noorwegen te plaatsen voor het WK in Qatar in de winter van 2022. Makkelijk ging dat niet. Resultaten vielen tegen en nieuwe trainers werden aangesteld. Het doel werd bereikt en dus is het tijd om terug te blikken op de weg die Oranje heeft afgelegd richting Qatar.

De poule van Oranje

Op 7 december 2020 werd in Zürich geloot om de poules samen te stellen voor de kwalificatie voor het WK in 2022. Nederland werd ingedeeld in pot 1. Nederland kwam terecht in poule G. De tegenstanders in deze groep werden:

• Turkije
  • Noorwegen
  • Montenegro
  • Letland
  • Gibraltar

Al met al was iedereen het er over eens dat het een poule was waar Nederland kansen had of misschien wel verplicht was om het WK-ticket binnen te halen.

De eerste kwalificatiewedstrijd

Op 24 maart 2021 stond de eerste wedstrijd van de WK kwalificatie reeks van Oranje op het programma. Tegenstander: Turkije. Meteen een wedstrijd tegen een waarschijnlijk directe concurrent voor het ticket naar Qatar. Het was een belangrijke wedstrijd om de kwalificatie mee te beginnen.

Nederland speelde met Frank de Boer als trainer destijds nog in een 4-3-3 opstelling, maar vlak na rust keek het Nederlands elftal al tegen een 3-0 achterstand aan. Een kwartier voor tijd leek het nog spannend te worden na de 3-1 van Davy Klaassen en bijna gelijk daarna met de 3-2 van Luuk de Jong. Totdat de uitblinkende Burak Yilmaz de beslissende 4-2 tegen de touwen schoot.

De kwalificatieronde

Na een pijnlijke nederlaag en een hoop kritiek stond Oranje drie dagen later alweer in Amsterdam aan de aftrap voor de wedstrijd tegen Letland. De verwachtingen waren hoog na de nederlaag tegen Turkije. Men verwachtte dat het Nederlands Elftal de elf van Letland met grote cijfers zou overklassen. Maar niets was minder waar. Ondanks het grote krachtsverschil en de 36 schoten van het Nederlands elftal werd het slechts 2-0.

De eerste drie punten waren binnen en Nederland kon zich voorbereiden op Gibraltar op 30 maart 2021. Opnieuw verscheen Oranje in de 4-3-3 formatie van Frank de Boer aan de aftrap. Na een lastige eerste helft brengt Steven Berghuis Nederland vlak voor rust op een 0-1 voorsprong. Dit bleek het dode punt waar Oranje overheen moest, het werd uiteindelijk een ruime 0-7 overwinning.

Nederland gaat verder met Louis van Gaal

Na een teleurstellend EK onder Frank de Boer, die met zijn 5-3-2 opstelling voor een hoop ophef zorgde in het land, werd Louis van Gaal aangesteld als nieuwe bondscoach van Oranje. Hij moest Nederland naar het WK in Qatar gaan coachen.

Zijn eerste klus was op 1 september tegen Noorwegen. Een grote concurrent voor Nederland in deze poule. Verliezen was een absolute no-go. De 5-3-2 opstelling van Frank de Boer werd vervangen en Nederland stond voor het eerst sinds het EK weer in een 4-3-3 formatie. Drie punten leverde het alleen nog niet op. Na een doelpunt van Erling Haaland kwam Nederland via Davy Klaassen nog wel op 1-1 maar wist het niet verder door te drukken. Ook Noorwegen wist niet meer te scoren en zo begon Van Gaal met één punt aan zijn deel van de WK kwalificatie met Oranje.

Sterk oranje

Op 4 september 2021 moest Oranje aantreden tegen het Montenegro van oude krijger Stefan Savic, speler van Atletico Madrid. Er moesten drie punten gepakt worden om niet achterop te raken voor de eerste plek in de poule en dus het ticket naar Qatar. Mede door twee doelpunten van Memphis Depay weet Oranje de Montenegrijnen met 4-0 te verslaan en houdt het zicht op het WK van 2022.

De ogen worden nu gericht op de thuiswedstrijd tegen de Turken. Oranje is uit op wraak na de pak slaag die het kreeg in Turkije. Dit blijkt wel wanneer Davy Klaassen al in de eerste minuut via de binnenkant van de paal de bal binnen weet te werken. Het was het begin van een avond die veel mensen zich nog lang zullen herinneren. Na een 3-0 ruststand weet Oranje de stand na rust uit te breiden naar maar liefst 6-0. Na geblunder in het strafschopgebied van Nederland komt Turkije nog tot een eretreffer en wordt het 6-1. Een belangrijke overwinning op de weg naar Qatar.

Een belangrijke week

In oktober 2021 staan er twee belangrijke duels op het programma voor Oranje. De eerste is op 8 oktober tegen en in Letland. Om alles in eigen hand te houden moet het elftal van Louis van Gaal winnen. En dat doen ze. Makkelijk ging het alleen niet. In de 19e minuut schiet Davy Klaassen Oranje op voorsprong maar verder dan dat komen ze niet. Na een bloedstollende slotfase waarin Oranje de voorsprong nog bijna uit handen geeft kan het Nederlands elftal opgelucht adem halen en met drie punten in de tas richting De Kuip.

In Rotterdam wacht Gibraltar op Oranje. Een horde waar niet over gestruikeld kan en mag worden. Dat gebeurt dan ook niet en Nederland verslaat Gibraltar met 6-0. Oranje heeft met nog twee wedstrijden te gaan alles nog in eigen handen om zich te kwalificeren voor het WK in Qatar.

Gemakzucht in Montenegro

Het is 13 november 2021 en Nederland maakt zich op voor het op één na laatste kwalificatieduel. In en tegen Montenegro moet Oranje een belangrijke stap zetten richting het WK. Noorwegen, dat eerder op de avond tegen Letland speelt, weet niet te winnen en speelt gelijk. Dit betekent dat bij winst op Montenegro de tickets voor Qatar geboekt kunnen worden!

In de 25e minuut schiet Memphis Depay Oranje virtueel naar het WK door een penalty te benutten. De meeste Nederlanders rekenen zich pas rijk wanneer in de 58e minuut de 0-2 op het scorebord verschijnt door toedoen van diezelfde Memphis. De wedstrijd kabbelde voort en Nederland bereidde zich voor op het feestje na de wedstrijd. Totdat in de 82e minuut de aansluitingstreffer van Montenegro binnenvalt. Het begin van een spannende slotfase waarin Nederland met slechts één doelpunt verschil het WK-ticket over de streep moest zien te trekken. Het mislukte. In de 86e minuut werd toch de 2-2 binnen gekopt en speelt net als Noorwegen gelijk.

Finale tegen Noorwegen

Na een teleurstellend resultaat in Montenegro was de spanning in poule G ongekend. Nog drie landen maakten kans op het directe WK-ticket. Bij winst van Turkije en verlies van Oranje zou Nederland definitief niet deelnemen aan het WK in Qatar. Bij winst van Oranje zou het gekwalificeerd zijn voor het WK.

De wedstrijd tegen Noorwegen werd geen mooie wedstrijd. Het spel was slordig. De wedstrijd was niet spectaculair. Spannend was het wel. Lange tijd bleef de brilstand op het scorebord staan, tot de 84e minuut. De bal wordt van de linkervleugel naar de as gespeeld, van de as door naar de rechtervleugelaanvaller Steven Bergwijn die verwoestend uithaalt en Oranje op 1-0 brengt. In de blessuretijd geeft diezelfde Bergwijn na een razendsnelle counter de assist op Memphis die Oranje definitief naar het WK van 2022 in Qatar schiet!

Het WK in 2022

Op 1 april 2022 is bekend geworden dat Nederland tegen de landen Qatar, Ecuador en Senegal moet spelen. Louis van Gaal voorspelde al dat Nederland tegen Qatar moet spelen. Deze poule wordt door velen als zeer gunstig gezien voor Nederland.

Bondscoach Louis van Gaal zal met Oranje tijdens het WK 2022 spelen. Dezelfde bondscoach die in 2014, Nederland naar de halve finales had gesleept.

Nederland moet tegen de landen Qatar, Ecuador en Senegal spelen op het WK 2022. Dit is een zeer gunstige loting voor Oranje.

Maandag 21 november 2022 tegen Senegal, vrijdag 25 november 2022 tegen Ecuador en dinsdag 29 november 2022 tegen Ecuador. Zet ze alvast in je agenda!