award statistics piggy-bank globe-grid soccer-ball tick plus cancel light-bulb bitcoin articles
mei 2, 2022

Voetbalmakelaars: dit doen ze en hierom zijn ze nodig

Voetbalmakelaars zijn in de afgelopen jaren steeds invloedrijker geworden binnen het voetbal. Je leest vaak verhalen over de harde onderhandelaars en grote zakkenvullers, maar wat doet de voetbalmakelaar nou eigenlijk en waarom zijn ze zo belangrijk voor voetballers?

Dit doen voetbalmakelaars:

De belangrijkste rollen en taken van een voetbalmakelaar zijn onder meer:

  • Loopbaanbeheer
  • Overdracht onderhandeling
  • Contractonderhandeling
  • Financiële planning
  • Sponsor- en marketingmogelijkheden
  • Publieke relaties
  • Disciplinaire kwesties
  • Welzijnsadvies – auto’s, huisvesting, bankieren, beleggen, etc.

In grote lijnen is de rol van de voetbalmakelaar om elk aspect van de carrière van zijn klant te behartigen, zodat de speler zich kan concentreren op het voetballen. In eerste plaats is de rol van de voetbalagent dan wel om te onderhandelen over transfers en contracten voor hun speler. De werkdruk van de makelaar is dan ook het hoogst wanneer zijn cliënt van club verandert.

Inkomsten van voetbalmakelaars

De makelaar verdient na een transfer een gedeelte van de transfersom, vaak een commissie van rond de 5%. Agenten verdienen echter geen commissies op jeugdspelers, dit is immers verboden. Toch worden jonge spelers met talent al snel onder hun hoede genomen door een makelaar omdat zij immers potentie in de speler zien en ze op lange termijn erg lucratief kunnen worden voor de makelaar.

Naast het vinden van inkomstenbronnen, behandelen agenten vaak public relations-zaken voor hun klanten. Ze werken nauw met hen samen om zichzelf als product te promoten en op hun beurt geld te verdienen.

Invoering van het Bosman arrest

Voordat we kijken naar de redenen waarom makelaars nodig zijn in het voetbal, nemen we een kijkje terug naar het recente verleden. Agenten zijn namelijk een relatief nieuw concept in het voetbal. Zij kwamen in 1995 op de voorgrond met de invoering van het Bosman arrest, dat ervoor zorgde dat spelers aan het einde van hun contract al naar een ander team konden vertrekken, tenzij de club al eerder ermee instemde hen gratis te laten gaan, of een overeengekomen transferbedrag ontving. De uitspraak, genoemd naar Jean-Marc Bosman, een voormalig voetballer, zorgde ervoor dat clubs niet langer konden voorkomen dat spelers zich bij andere teams aansloten wanneer hun contract afliep.

Dit veranderde de hoeveelheid geld dat betrokken is in het moderne voetbal drastisch. Hoe kon een club ervoor zorgen dat ze een speler konden binnenhalen als de speler niet vast zit aan zijn eigen club en meerdere andere teams interesse hebben? Door hem het meest aantrekkelijke salaris aan te bieden. Daardoor stegen de lonen enorm. In 1994 werd Chris Sutton de eerste speler in Engeland die £ 10.000 per week verdiende. 7 jaar later tekende Sol Campbell een contract van £ 100.000 per week met Arsenal en salarissen zijn sindsdien alleen nog maar verder gestegen.

Waarom voetbalmakelaars nodig zijn geworden

Terwijl de salarissen opliepen, zagen voetballers de noodzaak in om vertegenwoordigers in te huren om voor hun belangen op te komen en hun inkomsten te maximaliseren. En zo begon het tijdperk van voetbalmakelaars. Tegenwoordig zijn hun taken uitgebreid en beheren voetbalmakelaars ook de public relations van een speler door interviews te regelen en hun sociale media-accounts te beheren. Naast hun sleutelrol bij het beheren van de financiën van spelers, zijn agenten voor sommigen een vaderfiguur geworden, bijvoorbeeld Raiola voor Zlatan Ibrahimovic. Sommige voetballers hebben een bescheiden begin, agenten helpen hen een portfolio op te bouwen om ervoor te zorgen dat ze na hun pensionering financieel vrij zijn.

Voetbalmakelaars zijn dan ook een geschenk uit de hemel voor de spelers zelf, maar voor clubs wordt het steeds moeilijker om veel geld te besparen, omdat salarissen en commissies uit de pan schieten en de macht steeds meer is geschoven richting de spelers. Pre-Bosman arrest hadden de clubs meer macht over de spelers, die zonder voetbalmakelaar niemand hadden om hun belangen te verdedigen. De voetbalmakelaar is dan ook voor de voetballer een vereiste geworden.

Een voetbalmakelaar behartigd alle aspecten van de carrière van de speler. Hij onderhandelt met clubs over transfers en contracten, regelt de public relations van de speler, regelt interviews en verzorgt bijvoorbeeld de social media accounts. Oftewel, een voetbalmakelaar verdedigt de belangen van de speler en zorgt ervoor dat de speler zich volledig kan concentreren op de sport.

Voetbalmakelaars ontvangen een deel van de commissie van de transfersom. Vaak is dit 5%. Daarnaast ontvangen voetbalmakelaars voor periodieke vergoedingen van zowel de spelers die zij vertegenwoordigen als de clubs waarmee nauw samengewerkt wordt. https://voetbalwedden.eu/wp-admin/post.php?post=2340&action=edit#

Met de invoering van het Bosman arrest werden voetbalmakelaars onmisbaar. Met het Bosman arrest konden spelers aan het eind van hun contract namelijk naar een ander team vertrekken. Hierdoor stegen de salarissen van de voetballers enorm. Het salaris was namelijk de enige manier om een speler bij een club te houden, of naar een club toe te trekken. Met de stijging van de salarissen werd het voor voetballers belangrijk dat iemand hun belangen behartigden én ervoor zorgden dat hun inkomsten gemaximaliseerd werden. Zo begon het tijdperk van de voetbalmakelaar.

COMING SOON

De Voetbalwedden Podcast

voetbalwedden podcast

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Naam

Welkom bij VoetbalWedden.EU

Wat is je leeftijd?

Je leeftijd dient naar waarheid te worden ingevuld. Bij toegang tot de website (24 jaar of ouder) bevestig je dat je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.