award statistics piggy-bank globe-grid soccer-ball tick plus cancel light-bulb bitcoin articles
oktober 25, 2022

5 Bizarre Champions League Records

De Champions League: het podium voor de beste ploegen van Europa om te strijden om de grootste prijs voor clubs in de wereld. Het miljardenbal biedt jaar in jaar uit spektakel aan de voetbalfan. Dit zorgt dan ook voor een paar bizarre records. Dus hierbij de 5 meest bizarre Champions League records.

Snelste Champions League goal: Roy Makaay

De snelste Champions League goal werd gemaakt door Roy Makaay. In 2007 scoorde hij na 10.12 seconden de 1-0 tegen Real Madrid in de achtste finales. Na het eerste fluitsignaal trapte Real Madrid af met de bal die werd teruggespeeld naar Fernando Gago, die hem op zijn beurt doorgaf aan vleugelverdediger Roberto Carlos. De Braziliaan ontving de bal, maar zijn harde aanraking werd al snel onderschept door Hasan Salihamidžić.

De Bosnische middenvelder sprintte vervolgens naar voren met de bal en speelde Makaay aan in het strafschopgebied voordat de Nederlander de bal zelfverzekerd langs Madrid-doelman Iker Casillas schoof om Bayern München een geweldige start van de wedstrijd te bezorgen. Bayern won de wedstrijd met 2-1 en plaatste zich op grond van de uitdoelpuntenregel voor de kwartfinales.

Oudste Champions League speler: Marco Ballota

11 December 2007 was voor Marco Ballota de laatste keer dat hij een Champions League wedstrijd zou gaan spelen. Lazio, de club waarvoor Ballota onder de lat stond, verloor de wedstrijd met 3-1. Ballota kreeg ballen om de oren van Baptista, Robinho en Raúl. Maar de doelman scherpte met deze wedstrijd wel zijn record aan: met 43 jaar, 8 maanden en 8 dagen werd hij de oudste Champions League speler ooit. Opvallend: de gehele top-4 van de ranglijst voor de oudste spelers bestaat uit doelmannen.

Jongste Champions League speler: Youssoufa Moukoko

Anderen maken hun huiswerk en leren voor hun toetsen, Youssoufa Moukoko maakt zijn debuut in de Champions League. Het verhaal van Moukoko is een jongensboek waarvan het eerste hoofdstuk nog maar net geschreven is. Op 8 december 2020 maakte de jonge aanvaller, pas 2 weken 16 jaar oud, zijn debuut tegen Zenit en mocht 30 minuten meevoetballen. Tegenwoordig maakt Moukoko steeds meer minuten voor Dortmund en lijkt de komende jaren een van de steraanvallers van de wereld te worden.

Meeste Champions League goals door een keeper: Hans-Jörg Butt

Het is verbijsterend om te bedenken dat een keeper drie keer heeft gescoord in de Champions League en cultheld Butt heeft de vreemde onderscheiding om alle drie de doelpunten tegen Juventus te scoren. Butt vernederde de Oude Dame in 3 wedstrijden namens Hamburg, Leverkusen en Bayern München, waarbij alle drie de treffers vanaf de penaltystip kwamen. We zullen niet snel een keeper zien die dichtbij de drie goals in de Champions League komt, dat is zeker.

Meeste opeenvolgende clean sheets in de Champions League: Jens Lehman

Na een doelpunt te hebben geïncasseerd tegen Ajax in de tweede wedstrijd van Arsenal’s 2005-06 Champions League seizoen, speelde Lehmann vervolgens de resterende vier groepswedstrijden en de gehele knock-outfase zonder een enkel doelpunt tegen te krijgen. Nadat de doelman na 18 minuten in de finale van het veld werd gestuurd betekende dit dat technisch gezien het record van Lehmann werd aangescherpt tot 10 wedstrijden zonder een goal tegen te hebben gekregen. Absoluut gezien hield Lehman zijn doel 800 minuten schoon.

Cristiano Ronaldo heeft de meeste goals gemaakt in de geschiedenis van de Champions League. Hij scoorde maar liefst 140 doelpunten voor 3 clubs. Daarna komt Lionel Messi met 127 doelpunten voor 2 clubs en op de derde plek staat Robert Lewandowski met 91 doelpunten voor 3 clubs.

Lionel Messi won de Champions League al 4 keer. Namelijk in 2006, 2009, 2011 en 2015.