award statistics piggy-bank globe-grid soccer-ball tick plus cancel light-bulb bitcoin articles
augustus 2, 2020

5 redenen waarom Toto voetbalclubs gaat sponsoren!

Toto bereidt zich voor op de opening van de Nederlandse gokmarkt. Inmiddels heeft de monopolist zich verbonden aan 10 Eredivisieclubs te weten PSV, Feijenoord, FC Utrecht, Willem II, Sparta Rotterdam, FC Twente, ADO Den Haag, FC Groningen, Heerenveen en RKC Waalwijk.

Gaat Toto proberen ook de resterende Eredivisieclubs aan zich te binden? Of gaan buitenlandse bookmakers hiermee aan de haal?

Toto geeft zelf aan met alle 18 Eredivisieclubs te hebben gesproken. Het lijkt er dus op dat de andere Eredivisieclubs nog willen wachten op mogelijk lucratievere deals.

Geld

Om ook Ajax als sponsor te binden is substantieel meer geld nodig dan Toto aan de andere clubs betaalt. Naar verluidt gaat het om bedragen variërend tussen de € 200.000 en € 300.000 per jaar. Bij Feyenoord zal dit bedrag waarschijnlijk hoger zijn. Bij PSV zou het om een bedrag van 5 a 6 miljoen euro gaan voor een periode van 5 jaar met daarbij de aantekening dat het Toto logo op de mouw alleen zichtbaar is bij vriendschappelijke wedstrijden en bekerduels.

Welke bookmakers zijn in staat en bereid hoge sponsorbedragen te betalen? Partijen als Unibet, Bwin, Ladbrokes en Betsson zijn geïnteresseerd in de Nederlandse markt en hebben ook het geld hiervoor. Bekend is dat deze bookmakers een licentie zullen proberen te bemachtigen zodat zij vanaf 2021 legaal op de Nederlandse markt actief kunnen zijn. Maar waarom zouden bookmakers clubs gaan sponsoren?

Waarom sponsoren bookmakers voetbalclubs?

1 Branding

Iedere voetballiefhebber in Nederland kent de naam Toto. Bij Unibet zal vaak nog wel een lampje gaan branden maar de andere bookmakers zijn grotendeels onbekend. Hoe zorgt een bookmaker ervoor dat de doelgroep bekend met ze is? Hier is sponsoring een uitstekend middel voor. Het geeft snel naamsbekendheid en is ook goed voor de reputatie van een bookmaker. Wie kende Bwin al voordat ze in 2007 Real Madrid gingen sponsoren? 

2 Targeted Marketing

Een sponsorship verbindt de bookmaker met de fans van een club. Dit is marketingtechnisch zeer interessant. De database van een gemiddelde Eredivisieclub bestaat al snel uit tienduizenden mensen. Speciale acties en exclusieve promoties voor fans van clubs om een account te openen bij de betreffende bookmaker zijn natuurlijk heel goed mogelijk.  

Een voorbeeld, als seizoenkaarthouder van Sparta Rotterdam krijg je een speciale code om een account te openen met bijvoorbeeld een bonusbedrag of een verdubbeling van je inleg. Hier profiteert zowel de club als de bookmaker van. Ook kunnen hun clubs hun Social Media kanalen inzetten om acties van de bookmaker onder de aandacht te brengen. Kortom, een goudmijn voor marketeers.

3 Loyaliteit

Fans van voetbalclubs zijn loyaal. Als Toto jouw club sponsort en je twijfelt tussen het openen van een account bij Toto of bij Unibet dan zal je eerder voor Toto kiezen omdat dat indirect jouw club ten goede komt.

4 Storytelling

Het sentiment rondom wedden en gokken wordt steeds negatiever. Een partnership tussen clubs en bookmakers kan bookmakers een menselijker gezicht geven. Wie zijn de mensen die bij bookmakers werken? Wat doen zij en waarom vinden zij hun beroep en werkgever leuk? Via clubs kunnen bookmakers een ander gezicht laten zien.

5 Sales

Alle genoemde redenen gaan op de lange termijn leiden tot meer sales en dit is natuurlijk ook het ultieme doel van de bookmaker. Uiteindelijk komt dit ook de clubs ten goede door verlenging van de sponsorovereenkomst en/ of verhoging van het sponsorbedrag. Belangrijk is wel dat de samenwerking strategisch is en beide partijen goed nadenken over wat ze ermee willen bereiken. 

Als je gaat wedden op voetbal doe je dit dan het liefste bij een bookmaker die jouw club sponsort of maakt dit je niet uit? Laat het ons weten.

Geschat wordt dat Toto €5 miljoen euro aan voetbalclubs betaald als sponsor.

Toto sponsort 9 eredivisieclubs! Dat zijn: PSV, RKC Waalwijk, sc Heerenveen, Sparta Rotterdam, Willem II, FC Groningen, FC Twente, FC Utrecht, and ADO Den Haag

Vanaf 2009 is Toto de hoofdsponsor van de KNVB.

COMING SOON

De Voetbalwedden Podcast

voetbalwedden podcast

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Naam

Welkom bij VoetbalWedden.EU

Wat is je leeftijd?

Je leeftijd dient naar waarheid te worden ingevuld. Bij toegang tot de website (24 jaar of ouder) bevestig je dat je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.