award statistics piggy-bank globe-grid soccer-ball tick plus cancel light-bulb bitcoin articles
juni 2, 2022

Dit is wat je moet weten over het Duitse voetbal

Duitsland is een van de grootmachten in het mondiale voetbal, niet alleen op clubniveau, maar ook op landelijk niveau. In dit artikel nemen we een kijkje bij onze zuiderburen.

Het begin van de Bundesliga

Terwijl Engeland en Spanje bijvoorbeeld al bijna een eeuw of langer nationale competities hadden, was Duitsland in dit opzicht relatief laat, hoewel dit in veel opzichten te maken had met de politieke geschiedenis van het land.

Pas in de jaren zestig werd er eindelijk een lang besproken nationale competitie ingevoerd. Het kwam tot stand op 28 juli 1962 toen de DFB (Deutscher Fußball-Bund) op hun jaarlijkse conventie in Dortmund 103 van de 129 stemden om een ​​nieuwe topdivisie in te voeren van zijn regionale competities, bekend als Oberliga, die het noorden vertegenwoordigde, west, zuid, zuidwest en de hoofdstad Berlijn als gedeeltes van het land. Er waren natuurlijk geen oostelijke competities aangezien Duitsland na de Tweede Wereldoorlog werd opgedeeld in Oost- en West-Duitsland, en voetbal in het oostelijke deel van het land perse een prioriteit was. De Bundesliga werd dus de competitie van West-Duitsland.

Het eerste seizoen van de Bundesliga begon in augustus 1963 en bestond uit 16 teams. Het recht op deelname in de competitie was een complex systeem, waarvoor clubs zich vóór december 1962 moesten aanmelden. Er werd rekening gehouden met hun prestaties van de afgelopen 10 jaar en deze werden omgezet in punten, terwijl de vijf Oberliga-kampioenen van 1962/63 automatisch een plaats kregen.

Kampioenen

De eerste zeven seizoenen werden bezegeld met zeven verschillende kampioenen: Keulen, Werder Bremen, 1860 München, Eintracht Braunschweig, Neurenberg, Bayern en Borussia Mönchengladbach werden kampioen.

De eerste kampioen van de Bundesliga in 1963/64 was Keulen, die met stijl wonnen door zes punten voorsprong te hebben op Meiderich terwijl er destijds slechts twee punten werden toegekend voor een overwinning. De “Billy Goats” verloren slechts twee keer in hun 30 wedstrijden.

Gladbach werd het eerste team dat de titel prolongeerde toen ze in 1970/71 opnieuw de Bundesliga wonnen, waarna er een ​​tijdperk van dominantie met Bayern begon. Tussen 1968/69 en 1976/77 werd de titel gedeeld tussen beide clubs, waarbij “die Fohlen” vijf Meisterschalen wonnen versus de vier van Bayern.

Sindsdien heeft de club uit München echter nooit meer dan drie seizoenen voorbij laten gaan zonder zelf kampioen te worden van Duitsland. Bayern Munchen heeft is dit tot op heden 29 keer kampioen geworden van Duitsland, een absoluut recordaantal in de Bundesliga. Pre-Bayern dominantie won geen enkel team de Bundesliga meer dan drie jaar op rij. Bayern heeft dat zeven keer op rij gedaan.

50+1

Volgers van de Bundesliga zullen wel bekend zijn met het concept van de “50+1-regel”. Deze DFL-regelgeving is nog een reden waarom fans zich zo dicht bij hun club voelen, aangezien het bepaalt dat een club de meerderheid van zijn eigen stemrechten moet bezitten.

Dit betekent dat clubleden – de fans – de controle behouden over hoe hun club wordt gerund. Om dit te doen, moet een club 50 procent van zijn aandelen bezitten, plus nog minstens één aandeel.

De gedachte achter dit systeem is dat voetbalclubs tot 1998 als non-profitorganisatie moesten worden gerund. Daarna mochten clubs naamloze of besloten vennootschappen worden, maar die bedrijven moesten nog steeds in meerderheid in handen zijn van de moedermaatschappij van de club.

Uiteraard zijn er ook uitzonderingen. Dit is meestal het geval wanneer een persoon of bedrijf een club substantieel heeft gefinancierd gedurende ten minste 20 jaar. In dit geval is een meerderheidsbelang toegestaan.

Drie belangrijke voorbeelden hiervan zijn Bayer Leverkusen, dat eigendom is van het lokale farmaceutische bedrijf Bayer; Wolfsburg, eigendom van autofabrikant Volkswagen; en Hoffenheim, die worden bestuurd door voormalig jeugdspeler en mede-oprichter van softwarebedrijf SAP, Dietmar Hopp.

De nationale ploeg

Duitsland is een van de meest succesvolle nationale teams in internationale competities en heeft vier WK’s (1954, 1974, 1990, 2014), drie EK’s (1972, 1980, 1996) en één Confederations Cup (2017) gewonnen. Ze zijn ook drie keer tweede geworden op het EK,  vier keer op het WK en nog eens vier keer op de derde plaats op Wereldkampioenschap. Oost-Duitsland won in 1976 Olympisch goud.

Duitsland is het enige land dat zowel het mannen als het vrouwen WK heeft gewonnen. Aan het einde van het WK 2014 behaalde Duitsland de op één na hoogste Elo-rating van een nationaal voetbalteam in de geschiedenis, met 2.223 punten. Duitsland is ook het enige Europese land dat een FIFA Wereldbeker in Noord-/Zuid-Amerika heeft gewonnen.

Duitsland zal ook actief zijn op het WK 2022 in Qatar, waarin het in een lastige poule zal spelen met Spanje, Japan en Nieuw Zeeland of Costa Rica.

In totaal heeft duitsland wel 4 keer het wereld kampioenschap gewonnen. Deze waren in het jaar 1954, 1974, 1990 en 2014.

Dit is een wet vooral bekend in de Bundesliga met dat een club 50% van zijn aandelen behouden moet nog 1 aandeel erbij. Dit heeft gezorgd voor trouwere supporters.

Ja zeker, Duitsland zal op het WK 2022 tegen Spanje, Japan en Nieuw-Zeeland of Costa Rica spelen. Een lastige poule.

COMING SOON

De Voetbalwedden Podcast

voetbalwedden podcast

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Naam

Welkom bij VoetbalWedden.EU

Wat is je leeftijd?

Je leeftijd dient naar waarheid te worden ingevuld. Bij toegang tot de website (24 jaar of ouder) bevestig je dat je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.