award statistics piggy-bank globe-grid soccer-ball tick plus cancel light-bulb bitcoin articles
april 19, 2022

Top 10 dingen die je moet weten over de UEFA Europa League

Het is de droom van veel clubs, Europa in! Omdat de UEFA Champions League voor veel clubs onhaalbaar is geworden dromen clubs tegenwoordig ook van de UEFA UEFA Europa League. De tweede competitie van Europa wordt sinds 2009 gespeeld. Hier lees je alles wat je moet weten over de UEFA Europa League!

1. Waar wordt de finale gespeeld?

De finales van de Europese competities worden ieder jaar in een ander stadion gehouden. Zo werd in het seizoen 2012/2013 de finale tussen Chelsea en Benfica in Amsterdam gespeeld. In het huidige seizoen 21/22 zal de finale van de UEFA Europa League worden gespeeld in Spanje in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, het stadion van Sevilla.

2. UEFA Cup

De UEFA Europa League bestaat pas sinds 2009. Voor veel jonge kijkers van de UEFA Europa League is de UEFA Cup dus een geheel onbekende competitie. De UEFA Europa League bestaat namelijk al sinds 1971, het heette toen alleen nog de UEFA Cup!

3. Recordkampioen

De absolute koning van de UEFA Europa League is Sevilla. De Spaanse club won de beker in 2014, 2015 en 2016. Mede door deze knappe reeks waarbij Sevilla drie jaar op rij de UEFA Europa League wist te winnen, staat deze teller op maar liefst 6 bekers! De nummers 2 in dit rijtje zijn: Internazionale, Juventus, Liverpool en Atletico Madrid. Zij wonnen de UEFA Europa League al 3 keer.

4. Nederlandse winnaars

Niet alleen de grote clubs uit het buitenland wisten tot nu toe beslag te leggen op de UEFA Europa League winst, ook Nederlandse clubs wisten de prijs al eens te bemachtigen. Feyenoord deed dit als eerst van Nederland. In het seizoen 1973/1974 versloegen de Rotterdammers het Engelse Tottenham Hotspur. PSV volgde in 1978 het voorbeeld van Feyenoord door het Franse SEC Bastia te verslaan. In 1992 voegde Ajax zich als derde bij dit rijtje en won het in de finale van het Italiaanse Torino Calcio. Feyenoord wist als enige Nederlandse club de UEFA Europa League tweemaal te winnen. Dat gebeurde in 2002 toen Borussia Dortmund werd verslagen in de Rotterdamse Kuip.

5. Knock-outfase UEFA Europa League

Wie de UEFA Europa League bereikt zal tijdens de poulewedstrijden tot het gaatje gaan om de knock-outfase ook te bereiken. Hier is slechts plaats voor 16 clubs uit de poulefase. De nummers 1 en 2 van iedere poule overwinteren in de UEFA Europa League. Daarbij komen nog 8 clubs die 3e zijn geworden in hun UEFA Champions League poule. Nieuw dit seizoen is de tussenronde die aan de achtste finales vooraf zal gaan. In deze tussenronde spelen de 8 nummers 2 tegen de 8 teams uit de UEFA Champions League. De 8 winnende clubs van deze tussenronde voegen zich vervolgens weer bij de 8 nummers 1 van de UEFA Europa League. Vanaf dan zal het toernooi zich weer vervolgen zoals we gewend zijn van de afgelopen jaren.

6. Topscorers

De topscorerslijst van de UEFA Europa League is behoorlijk Nederlands getint. Bovenaan staat namelijk Henrik Larsson. De oud-Feyenoordaanvaller wist maar liefst 40 keer te scoren in de UEFA Europa League! De nummer twee van de lijst is Klaas-Jan Huntelaar, hij wist 34 keer de bal tegen de touwen te werken.

7. Doelpuntenrecord in één seizoen

In het seizoen 2010/2011 won FC Porto de UEFA Europa League door SC Braga met 1-0 te verslaan in de finale. Doelpuntenmaker voor FC Porto was die avond Radamel Falcao. Dat was geen verrassing dat seizoen, Falcao scoorde tijdens die editie van de UEFA Europa League namelijk maar liefst 17 keer! Het record van de Colombiaan is sindsdien niet meer in gevaar geweest.

8. Prijzengeld UEFA Europa League

De UEFA Champions League staat bekend als het miljardenbal. Niet geheel onterecht gezien de prijzenpot van meer dan twee miljard euro. Voor de UEFA Europa League is aanzienlijk minder geld weggelegd. Met een totaal van 32 deelnemers heeft de UEFA Europa League een totale prijzenpot van 465 miljoen euro. Voor een gewonnen wedstrijd ontvangt een club in de UEFA Europa League 630.000 euro en voor een gelijkspel 210.000 euro. De uiteindelijke UEFA Europa League winnaar zal 8,6 miljoen euro op de rekening bij mogen schrijven.

9. Meeste wedstrijden UEFA Europa League 

Waar sommigen dromen om ooit een keer één Europese wedstrijd te spelen wisten anderen niet van stoppen. De meeste wedstrijden in de UEFA Europa League staan op naam van Giuseppe Bergomi met maar liefst 96 wedstrijden. Hij speelde ze allemaal voor het Italiaanse Internazionale. Frank Rost staat op de tweede plaats met 6 wedstrijden minder. Hij speelde 90 wedstrijden in de UEFA Europa League verdeeld over Werder Bremen, Schalke 04 en Hamburger SV.

10. UEFA Europa League wisselbeker 

De beker die wordt uitgereikt aan de winnaar van de UEFA Europa League staat niet bij alle oud-winnaars in de prijzenkast. Klinkt gek misschien, maar het is toch echt zo. De beker die na de finale omhoog kan worden gehouden is een wisselbeker. De winnende club mag deze zilveren beker een jaar bewaren en moet hem dan weer inleveren voor de volgende winnaar. Zo’n club blijft natuurlijk niet helemaal met lege handen achter, er staat bij alle clubs een replica van de echte beker in de prijzenkast. De enige club die die de echte beker heeft mogen houden is Sevilla. Zij wonnen de UEFA Europa League driemaal op rij en volgens de regels hoeft de beker dan niet meer doorgegeven te worden

Clubs in de Europa League verdienen veel minder dan clubs in de Champions League. Per gewonnen wedstrijd krijgen clubs in de Europa League € 630.000 en de winnaar van de Europa League verdient € 8.600.000 aan prijzengeld.

Ja en nee. Clubs moeten elk jaar de UEFA Europa League beker doorgeven aan de volgende winnaar. Totdat... de club 3 kéér achterelkaar kampioen is, dan mag de club deze beker houden. Dit was ook het geval bij Sevilla FC.

Alle 8 de teams die bij de Champions League 3e in hun poule zijn geworden krijgen de kans om bij de Europa League een tussenronde te spelen tegen de 2e van de Europa League.

COMING SOON

De Voetbalwedden Podcast

voetbalwedden podcast

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Naam

Welkom bij VoetbalWedden.EU

Wat is je leeftijd?

Je leeftijd dient naar waarheid te worden ingevuld. Bij toegang tot de website (24 jaar of ouder) bevestig je dat je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.