award statistics piggy-bank globe-grid soccer-ball tick plus cancel light-bulb bitcoin articles

Wed strategie

Het is onverstandig om zonder plan of strategie te gaan wedden op voetbalwedstrijden. Een strategie voor jezelf bepalen is niet per se ingewikkeld, maar het is wel belangrijk om er één te hebben. Een wed strategie kun je ook wel opdelen in twee onderdelen: waarde vinden en inzet bepalen.

Waarde vinden

Waarde vinden kun je doen door grondig onderzoek te doen voor een wedstrijd. Bepaal voor jezelf of je de odds voor een bepaalde weddenschap terecht vindt of niet. Hoe vaker je bij een bepaalde bookmaker weddenschappen plaatst, hoe beter je deze vaardigheid onder de knie zal krijgen.

Om te kunnen bepalen of de odds realistisch zijn, is het ook belangrijk om zelf onderzoek te doen naar de wedstrijd. Op onze website kun je bijvoorbeeld voorbeschouwingen vinden van tal van wedstrijden en kan je de odds vergelijken van deze wedstrijden. Doe daar je voordeel mee.

Inzet bepalen

Vervolgens moet je je inzet bepalen. Bankroll management is daarbij erg belangrijk. Met een te hoge inzet spelen betekent vaak dat je snel blut bent. Over het algemeen wordt geadviseerd om met een inzet van 5% tot 10% van je bankroll te spelen. Op die manier kun je 10 tot 20 weddenschappen plaatsen met je volledige bankroll.

Na verloop van tijd kun je dat percentage misschien wat aanpassen op basis van je eigen ervaring. Het is altijd belangrijk om je eigen prestaties op gokgebied te analyseren, zodat je kunt leren van je fouten.  

Risico en rendement wed strategie

Hoe meer risico, hoe hoger het te behalen rendement en andersom hoe minder risico, hoe lager het te behalen rendement. Wees je hiervan bewust!

Weddenschappen bijhouden

Meten is weten! Je weet pas of je het goed of slecht gedaan hebt als je op de hoogte bent van de resultaten. Welke data zijn belangrijk om bij te houden?

 • Bankroll
  • Zorg dat je exact weet welke bedragen je hebt gestort en wanneer.
  • Zorg dat je exact weet welke bedragen zijn uitbetaald en wanneer.
  • Zorg dat je exact weet welke weddenschappen succesvol zijn geweest en welke weddenschappen niet.

Rekenen, rekenen, rekenen…

Ga door op deze weg en bereken je winst of verlies! Dit is echt de basis om te beginnen aan een strategie voor voetbalweddenschappen.

Je kan heel ver doorgaan met analyses en berekeningen maar de volgende getallen zijn het belangrijkst:

 1. Startkapitaal en eventuele stortingen in periode x
 2. Aantal weddenschappen in periode x
 3. Inzet in periode x
 4. Uitbetaling in periode x
 5. Winst of verlies in periode x

Hoe meet je winst en verlies?

Er zijn veel indicatoren om winst en verlies te bepalen. We bespreken de 2 belangrijkste namelijk ROI (return on investment) en yield (opbrengst).

ROI

ROI staat dus voor return on investment en is altijd een percentage. Het geeft je rendement aan ten opzichte van je investering.

Yield

Yield (opbrengst) is het winst of verlies percentage over je inzet.

Verschil ROI en Yield

Bij ROI gaat het om rendement ten opzichte van je investering. Bij Yield gaat het om rendement ten opzichte van je inzet.

Analyseren van de resultaten

De reden waarom het belangrijk is de weddenschappen bij te houden is om te analyseren waar jouw kennis en expertise zit. Zijn er bepaalde competities, clubs of misschien wel andere sporten waar je vaak weddenschappen goed voorspelt? Dit kan geluk zijn maar ook kennis en kunde. Probeer dit in ieder geval voor jezelf uit te zoeken.

1 tip: Ben je voor Sparta en verlies je vaak geld met weddenschappen waar Sparta bij betrokken is? Niet meer doen! Schakel je emotie uit en wed rationeel dus niet op je eigen club. Wat sommige fans wel doen is contrair wedden bij hun eigen club. Dus je wed dat je eigen club verliest. Wint je club dan ben je blij, verliest je club dan levert het in ieder geval nog iets op.

Wedstrategieën

Wat is precies een wed strategie? Welke wedstrategieën bestaan er? We bespreken er hier een aantal. Er zijn ongelofelijk veel verschillende wed strategieën en er komen steeds nieuwe bij. Een wed strategie waar je altijd en overal mee kan winnen, is nog niet uitgevonden…

Martingale systeem

Bij het Martingale systeem kies je weddenschappen uit die dezelfde odd hebben. Je verdubbelt net zolang je inzet tot je wint. Het is een strategie die al heel lang bekend is en er bestaan meerdere varianten van dit systeem. Ons advies: wees voorzichtig!

Fibonacci systeem

Het Fibonacci systeem houdt in dat je alleen inzet op een gelijkspel. Je gaat hiermee net zolang door tot je winst maakt. Er zijn welke enkele voorwaarden:

 • de odd voor een gelijkspel moet hoger zijn dan 2,618.
 • je verhoogt steeds je inzet volgens de Fibonacci reeks.

Ook hier ons advies: wees voorzichtig!

Kelly formule

De Kelly formule is ontwikkeld door de Amerikaan John Kelly. De basis van dit systeem is het maximaliseren van de winst via het berekenen van de optimale inzet. In zijn formule spelen 3 componenten een rol:

1 odds (B = odds -/- 1)

2 slagingskans (P, voorbeeld: 75% slaagkans is 0,75)

3 faalkans (Q (1 -/- P))

De formule: (B x P) -/- Q) / B

Uit deze formule komt een bepaald getal, zeg 0,15 dus 15%. Dit betekent dan dat je volgens de Kelly formule 15% van je bankroll moet inzetten.

Ook hier opnieuw ons advies: wees voorzichtig!

COMING SOON

De Voetbalwedden Podcast

voetbalwedden podcast

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Naam

Welkom bij VoetbalWedden.EU

Wat is je leeftijd?

Je leeftijd dient naar waarheid te worden ingevuld. Bij toegang tot de website (24 jaar of ouder) bevestig je dat je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.