award statistics piggy-bank globe-grid soccer-ball tick plus cancel light-bulb bitcoin articles

Betting exchange

Een betting exchange is een online gokplatform waarop je weddenschappen kunt plaatsen. Een betting exchange is eigenlijk de tussenpersoon die “peer to peer” wedden mogelijk maakt. Het is het beste te vergelijken met een beurs. De exchange faciliteert de weddenschappen en de odds worden door vraag en aanbod bepaald.

Dit is dus iets anders dan een bookmaker die zelf partij is bij een weddenschap en zelf de odds bepaalt. Een betting exchange heeft dan ook een ander verdienmodel namelijk commissies en heeft geen belang bij de uitkomst van de weddenschap.

Over het algemeen worden exchanges met name gebruikt door ervaren gokkers die zelf hun odds willen bepalen en “peer to peer” -dus zonder een bookmaker die er met een marge tussen zit- willen spelen. Wat je ziet is dat odds bij exchanges vaak hoger zijn dan bij bookmakers.

De wereldwijd bekendste betting exchange is Betfair. Zij beschikken (nog) niet over een licentie om in Nederland actief te zijn.

Hoe werkt een betting exchange?

Backen

Een weddenschap backen betekent dat je verwacht dat de weddenschap gaat uitkomen. Dit werkt feitelijk op dezelfde manier als het afsluiten van een weddenschap bij een bookmaker.

Layen

Een weddenschap layen betekent dat je verwacht dat de weddenschap niet gaat uitkomen. Je neemt dan eigenlijk de rol van de bookmaker over want je biedt odds aan. Als de andere wedders juist voorspellen moet je betalen. Als de andere wedders er naast zitten met hun voorspelling dan is de inzet voor jou.

Een voorbeeld

Sparta – Feijenoord heeft een odd voor winst van Sparta van 3,50. Verwacht je dat Sparta wint dan back je Sparta met €10. Bij winst van Sparta ontvang je dan €35, je hebt dan een winst van €25 met een inzet van €10. Bij een gelijkspel of winst van Feijenoord ben je je inzet kwijt.

Je kan er ook voor kiezen om winst voor Sparta te layen met een odd van 3,50. Je bent dan eigenlijk zelf de bookmaker. Een andere wedder zet bijvoorbeeld €10 in met dus de odd van 3,50 en Sparta wint dan moet je €35 uitbetalen (€10 van dat bedrag is de inzet van de wedder). Als Sparta niet wint, dan is de €10 inzet van de ander voor jou.

In dit voorbeeld houden we geen rekening met commissies die betting exchanges rekenen.

Wat zijn de voordelen van een betting exchange?

  • Je kan zelf je odds bepalen.
  • Je hebt een weddenschap met een andere wedder (peer to peer) en niet met een bookmaker. Er zijn dan ook geen limieten.
  • Je kan je zelf bookmaker zijn.

Wat zijn de nadelen van een betting exchange?

  • Je betaalt commissie aan de exchange, dit is namelijk het verdienmodel van een exchange. De commissie verschilt per platform. Er zijn sinds enkele jaren ook gedecentraliseerde cryptocurrencies gebruik makend van blockchain zoals FUNToken die ernaar streven de commissie zo laag mogelijk te houden.
  • Er zijn minder mogelijkheden om te wedden in vergelijking tot bookmakers. Dit komt omdat je een tegenspeler nodig hebt om tegen te wedden. Bij grote wedstrijden is er voldoende aanbod maar bij kleinere clubs en competities is dit niet altijd het geval.

COMING SOON

De Voetbalwedden Podcast

voetbalwedden podcast

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Naam

Welkom bij VoetbalWedden.EU

Wat is je leeftijd?

Je leeftijd dient naar waarheid te worden ingevuld. Bij toegang tot de website (24 jaar of ouder) bevestig je dat je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.