award statistics piggy-bank globe-grid soccer-ball tick plus cancel light-bulb bitcoin articles
Exclusieve deal: betcity bookmaker Ga spelen bij Betcity en pak de €20 free bet! Ga naar Betcity

Europa League voorronde

Hoe werkt de Europa League voorronde en de kwalificatie voor het hoofdtoernooi? Simpel! We leggen het graag even voor je uit.

Bekijk alle wedstrijden
Europa League voorronde

Wedstrijden

Geen wedstrijden gevonden

In de Europa League voorronde krijgen clubs uit relatief kleine competities een kans om zich te bewijzen op het één na hoogste podium. Er zijn maar liefst 21 tickets te behalen voor het de groepsfase van het het toernooi. Maar daar zitten weer allerlei regels en uitzonderingen aan vast. Met een Champions League-route, bijvoorbeeld. En de verschillende routes voor kampioenen en niet-kampioenen. Lastig. En daarom leggen we je de Europa League voorronde graag even voor je uit.

Voorbereidende ronde

Sinds een aantal seizoenen wordt er eerst een voorbereidende ronde gespeeld voordat de echte kwalificatie van start gaat. Hierin spelen veertien teams uit de acht landen met de laagste UEFA coëfficiënten tegen elkaar om te bepalen welke zeven teams doorstromen naar de eerste kwalificatieronde. 

Kwalificiatieronde 1

In de eerste kwalificatie van de Europa League voorronde spelen maar liefst 94 (!) teams tegen elkaar. Deze ronde bestaat veelal uit winnaars van de voorbereidende ronde, bekerwinnaars van diverse competities en clubs die tweede of derde zijn geworden in een kleine nationale competitie.

Kwalificatieronde 2

In de tweede kwalificatieronde wordt er direct onderscheid gemaakt. Er zijn vanaf hier twee routes die gevolgd kunnen worden: de normale route met clubs uit de Europa League en een route waarin afvallers uit de kwalificatie voor de Champions League terecht komen. In de eerste route stromen clubs uit de grotere competities van Europa in, waaronder de winnaar van de play-offs in de Eredivisie.

Kwalificatieronde 3

In de derde kwalificatie van de Europa League voorronde stromen er weer nieuwe teams in, waaronder een aantal nieuwe afvallers uit de niet-kampioenen route van de Champions League. Die spelen samen met de winnaars van de vorige kwalificatieronde tegen elkaar. Daarnaast spelen de winnaars van de tweede kwalificatieronde (Champions League route) tegen teams die af zijn gevallen in de kampioenenroute van de kwalificatie van de CL.

Kwalificatieronde 4: de laatste play-offs van de Europa League voorronde

In de kwalificatie via de normale ‘Europa League route’ zitten inmiddels nog 26 teams die in de play-offs strijden om dertien tickets voor het hoofdtoernooi. Maar ook in de Champions League-route volgen nog play-offs. De winnaars van de derde kwalificatie spelen samen met nieuwe afvallers uit de kampioenenroute van de Champions League kwalificatie om de overige acht tickets die toegang geven tot de poules. De laatste plekken worden gegeven aan verliezers uit de play-offs van de CL.

Kortom, er is een flink programma af te werken in de Europa League voorronde!

Pak de €20 Betcity free bet!

Informatie

Links

Achtergrondinformatie

Uit het archief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Naam