award statistics piggy-bank globe-grid soccer-ball tick plus cancel light-bulb bitcoin articles

Olympique Marseille

Kan de eens zo succesvolle Franse club de dominantie van PSG doorbreken? Of blijven ze steken in de subtop? Wedden op Olympique Marseille maakt de strijd net een beetje spannender!

Bekijk alle wedstrijden
Olympique Marseille logo

Wedstrijden

Geen wedstrijden gevonden

Wedden op Olympique Marseille

Olympique Marseille is een van de meest succesvolste clubs in Frankrijk. De club heeft vele prijzen gewonnen zowel nationaal als internationaal. Na een mindere periode heeft de club de laatste jaren de weg omhoog weer gevonden en doet het, ondanks de dominantie van PSG, weer mee om de prijzen.

Als één van de grootste clubs uit de Franse Ligue 1 is wedden op Olympique Marseille mateloos populair onder de mensen die gokken op voetbalwedstrijden. En niet alleen in competitieverband, maar ook op de Europese wedstrijden. Benieuwd naar de odds voor komende wedstrijd? Ontdek hierboven de scherpste quoteringen van verschillende bookmakers!

Geschiedenis van Olympique Marseille

Olympique Marseille werd opgericht in 1899.

Noemenswaardige spelers

Er zijn drie spelers die ooit de Ballon d’Or (prijs voor beste voetballer van de wereld) hebben gewonnen en ooit voor Olympique Marseille hebben gespeeld of gecoacht. Een daarvan won de Ballon d’Or terwijl hij voor Olympique Marseille speelde, namelijk Jean-Pierre Papin. De spits speelde van 1986 tot 1992 voor Marseille en speelde in totaal 215 wedstrijden waarin hij 134 keer scoorde. Marseille won met Papin in de spits 4 landstitels op rij, waarbij 1 de dubbel (beker en landstitel). In 1991 bereikte de club de finale van de Champions League die verloren werd van Red Star Belgrade door penalty’s. Tussen 1988 en 1992 was Papin elk jaar topscorer van de competitie. Hij is de enige speler die ooit de Ballon d’Or won terwijl diegene bij een Franse club speelde.

Er is een speler die de gouden schoen (meeste doelpunten in heel Europa) won voor Olympique Marseille. Josip Skoblar scoorde in 1971 44 goals voor Olympique Marseille. De aanvaller heeft een geweldige goal per wedstrijd ratio. Hij scoorde in 159 wedstrijden 138 keer. In totaal won hij met Olympique Marseille 2 landstitels.

In totaal is er maar een speler die speler van het jaar werd voor Olympique Marseille. Didier Drogba werd door zijn geweldige spel in 2004 speler van het jaar in Frankrijk. Hij kwam hierdoor maar 1 seizoen uit voor Marseille, want hij werd gelijk gekocht door Chelsea waarmee hij later de Champions League won een meerdere landstitels.

Noemenswaardige managers

De beste periode van de club was tussen 1988 en 1992. Hierin werd de club 4 keer achter elkaar landkampioen. Toch waren er in deze periode verschillende coaches. In 1988 werd Gérard Gili coach, maar hij werd in 1990 opgevolgd door Franz Beckenbauer. Ook hij was maar voor een korte periode coach, want in 1991 werd Raymond Goethals coach. Hij was ook maar voor 6 maanden coach, want in 1991 werd Toislac Ivic coach totdat in oktober van 1991 Raymond Goethals weer coach werd tot 1992.

Informatie

  • Plaats: Marseille
  • Stadion: Stade Vélodrome
  • Opgericht: 1899
  • Clubkleuren: Wit/blauw
  • Bijnamen: Les Phocéens, Les Olympiens

Achtergrondinformatie

Prijzenkast

  • Landskampioen 9x
  • Coupe de France 10x
  • Coupe de la Ligue 3x
  • Champions League 1x

Weetje

Olympique Marseille had misschien wel het beste Franse team ooit in de periode van 1988 tot 1992. Spelers als Marcel Desailly, Didier Deschamps, Abedi Pele, Eric Cantona, Jean-Pierre Papin en nog vele andere stonden onder contract bij Marseille. Alleen in 1994 kwam een groot matchfixing schandaal aan het licht wat ervoor zorgde dat de club teruggezet werd naar Ligue 2. Ook werden de landstitel van 1992/93 de club ontnomen.

Supporters

Olympique Marseille kende jarenlang de hoogste aantal bezoekers per jaar. In het seizoen 2008/09 waren er gemiddeld per wedstrijd 52276 toeschouwers. Het hoogste aantal van alle teams in Ligue 1.

Rivaliteit

De klassieker van Frankrijk is Olympique Marseille tegen Paris Saint-Germain. Rond de wedstrijden in Le Classique was altijd een verhitte sfeer en agressief gedrag van de aanhang. De rivaliteit is wel verzwakt door de onwijs toegenomen financiële mogelijkheden van Paris Saint-Germain.

Uit het archief

Open een account bij Ladbrokes en speel €10 op een match naar keuze!
Registreren