Wedden op KV Mechelen
KV Mechelen gold in haar lange historie meerdere malen als absolute topploeg, maar bivakkeerde voornamelijk in de middenmoot van de hoogste Belgische afdeling. De laatste jaren vielen de resultaten echter tegen, waardoor de club degradeerde naar het tweede niveau: de Proximus League.
Dankzij die geschiedenis is de ploeg in veel wedstrijden favoriet. De vraag is of het team die favorietenrol waar kan maken. De bookmakers denken in ieder geval van wel, waardoor er wellicht niet zo spannende quoteringen bij wedstrijden van de rood-gele brigade te vinden zijn. Desalniettemin is wedden op KV Mechelen nog steeds geliefd, want in een gecombineerde bet doet de ploeg het daardoor vaak wel erg goed!
Geschiedenis van KV Mechelen
Koninklijke Voetbalclub Mechelen is een Belgische voetbalclub uitkomend in de Belgische Eerste Klasse B, het tweede niveau van België. In 1904 werd Football Club Malinois opgericht, wat uiteindelijk zou uitgroeien tot het nu bekende KV Mechelen. Malinois sloot zich in 1906 aan bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (UBSSA) en in 1909 kwam de club uit op het tweede nationale niveau van België. Na een tiental jaren op het tweede niveau promoveerde de club in 1921 na het behalen van een tweede plaats naar het hoogste niveau. De club kon zich echter niet handhaven op het hoogste niveau en degradeerde het eerstvolgende seizoen. De jaren daarop deed deze promotie/degradatie circulatie zich meerdere malen voor, totdat men 1928 kampioen van de tweede klasse werd. De club draaide twee seizoenen mee in de middenmoot van de eerste divisie, totdat in het seizoen 1930/1931 de tweede plaats werd behaald, op drie punten achterstand van Antwerp FC.
De club onderging in de bloeiende periode ook een naamswijziging naar Royal Football Club Malinois. In 1929 bestond de club immers 25 jaar en kreeg de titel ‘Koninklijk’. Voorheen, vooral in haar beginjaren, stond de ploeg uit Mechelen bekend als ‘de Studenten’. De ploeg bestond voornamelijk uit studenten van de Katholieke Universiteit Leuven. Malinois werd in de jaren daaropvolgende een steeds meer gevestigde naam op het hoogste niveau. Dit leidde ertoe dat de club in het seizoen 1942/1943 haar eerste landstitel pakte. In de jaren 40 presteerde de Mechelse voetbalclub sterk, want ook in het seizoen 1945/1946 en 1947/1948 werd de landstitel behaald. Na het behalen van de titel in 1948 zakte de ploeg echter weer af naar de middenmoot en in de jaren 60 degradeerde de ploeg zelfs tweemaal.
In 1970 kreeg de Belgische club haar Vlaamse naam, Koninklijke Voetbalclub Mechelen. De club werd dat jaar tweede op het tweede niveau en promoveerde. De club schommelde tot begin jaren 80 tussen de eerste en de tweede divisie totdat in 1983 de titel van tweede divisie werd gewonnen. De Mechelse ploeg had haar weg omhoog weer gevonden en werd in 1986/1987 tweede op het hoogste niveau en pakte voor het eerst de Beker. Het seizoen erop mocht de club voor het eerst in haar geschiedenis Europees voetbal spelen, de Europacup II. De ploeg verraste in Europa en wist in de finale in 1988 AFC Ajax te verslaan met 1-0. De daaropvolgende Europese Supercup werd tevens naar Mechelen gehaald, door PSV Eindhoven te verslaan. In 1989 werd na 40 jaar eindelijk de landstitel weer gepakt door KV Mechelen.
Eind jaren 80 tot begin jaren 90 waren gloriejaren van de Belgische ploeg. Van 1988 tot 1995 speelde de club mee voor de Belgische landstitel en liet het zich gelden in Europa. KV Mechelen werd inmiddels gezien als Belgische topclub. Echter, de ploeg zakte weer terug naar de Belgische middenmoot en in 1997 sloeg het noodlot toe, de ploeg degradeerde naar het tweede niveau. De seizoenen daarop schommelde de ploeg wederom tussen de verschillende Belgische niveaus met als dieptepunt het seizoen 2002/2003 waar de club in zware financiële problemen raakte. Middels een inzamelingsactie ‘Red KV Mechelen’ en investeringen van de supporters konden de meeste schulden betaald worden. De club degradeerde echter helemaal naar het derde niveau van België.
De jaren daarop werd gewerkt aan een wederopbouw van de club. De club werd sindsdien officieel Yellow Red Koninklijke Voetbalclub Mechelen genoemd en er werd in het seizoen 2006/2007 een nieuwe trainer aangesteld, Peter Maes. Het doel was terug te komen in het linker rijtje van het tweede niveau, de ploeg werd dat seizoen tweede en de supporters van KV Mechelen werden verkozen tot de beste supporters van België. Mechelen kwam zodoende terug op het hoogste niveau. Van 2007 tot 2018 verbleef de club op het hoogste niveau, maar in 2018 degradeerde de Mechelse ploeg wederom naar het tweede niveau, waar het tot op heden actief is.
Beste spelers uit het verleden
De eerste speler in dienst van KV Mechelen die het tot Rode Duivel heeft geschopt is August Hellemans. Hellemans speelde in 1925 op 18-jarige leeftijd als centrale middenvelder voor de club het Mechelen. De spelverdeler werd in totaal 28 keer geselecteerd voor de nationale ploeg van België.
De topscorer allertijden van de Belgische competitie, met 350 treffers, is Albert “Bert” de Cleyn. Bert maakte op zijn zestiende zijn debuut voor KV Mechelen en speelde er zij hele carrière van 1932 tot 1955, waarin hij tot 379 doelpunten in 455 wedstrijden kwam.
Een andere bekende naam die de geel/rode kleuren heeft gedragen is Michel Preud’homme. De keeper kwam in 1986 naar KV Mechelen en droeg bij aan het Europacup II succes. Preud’homme won tweemaal de gouden schoen en werd vier keer verkozen tot wereldkeeper van het jaar.
Beste managers uit het verleden
Peter Maes werd als trainer aangesteld na het financieel dieptepunt in 2006. Hij bracht de club in korte tijd terug naar de top van de tweede klasse en dwong promotie af naar het hoogste niveau. De club nestelde zich op het hoogste niveau als stabiele middenmotor.
Een bekende trainer van KV Mechelen met een Nederlandse achtergrond is Aad de Mos. De Nederlandse oefenmeester veroverde in 1989 de laatste landstitel van KV Mechelen. De trainer die de Belgische voetbalclub het gouden tijdperk in de jaren 80 inleidde was Leo Canjels. Canjels, ook wel bekend als Het Kanon, stond als speler bekend om zijn harde schot. Als centraal aanvallende middenvelder is hij tweemaal topscorer van de Eredivisie geworden en drie keer in actie gekomen voor het Nederlands elftal.