Wedden op FC Twente
Van het vieren van het landskampioenschap tot het treuren om degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie. FC Twente maakte het in een tijdsbestek van een paar jaar allemaal mee. De club wordt de laatste jaren eerder gekenmerkt door haar financiële problemen dan door de sportieve prestaties. Maar dat neemt niet weg dat er nog steeds een goed team op het veld staat.
Voor velen gelden de Twentenaren nog steeds als subtopper in de Eredivisie. Eentje die het de grote clubs knap lastig kan maken. Helemaal thuis in de Grolsch Veste, wanneer het publiek massaal achter de ploeg gaat staan. De wisselvallige resultaten maken dat de club echter interessante quoteringen kent. En dat maakt wedden op FC Twente ontzettend spannend – en populair
Geschiedenis van FC Twente
FC Twente speelt sinds haar oprichting op 1 juli 1965 betaald voetbal. De ploeg uit Enschede kwam, met uitzondering van het seizoen 1983/1984, tot en met het seizoen 2017/2018 uit in de Eredivisie. De Twentse club ontstond door een fusie van Sportclub Enschede en Enschedese Boys. De twee ploegen uit respectievelijk de Eredivisie en de eerste divisie besloten op 1 juli 1965 samen verder te gaan onder de naam FC Twente.
Eind jaren 60 begon Twente met haar opbouw. Allereerst vond er een vernieuwing plaats van de spelersgroep. Er werden een aantal talenten binnengehaald en spelers verkocht. Dit resulteerde in een derde plaats in de Eredivisie in het seizoen 1968/1969 en leverde een halve finale plek in de KVNB beker op in 1967/1968 en 1969/1970. “De Tukkers” lieten zich ook in Europa gelden. In 1970/1971 werd de kwartfinale van de UEFA Cup bereikt, Juventus was echter een maat te groot voor de Twentenaren.
In 1977 won FC Twente haar eerste prijs, de KNVB beker. In de finale werd PEC Zwolle met 3-0 verslagen. Echter, begin jaren 80 ging het minder met FC Twente, de club eindigde meerdere malen in het rechter rijtje. Onder leiding van Rob Groener degradeerde de club zelfs in 1983 naar de eerste divisie. Eind jaren 80 werd de spelersgroep verjongd en met aanstelling van nieuwe trainer Theo Vonk ging de ploeg weer meedoen in de bovenste regionen van de Eredivisie. De ploeg eindigde drie seizoenen achtereenvolgens op de derde plaats.
In de jaren 90 zette Twente haar succes voort en deed mee in de top van de Eredivisie. Op 4 december 1992 boekte FC Twente een historische zege op Ajax, voor het eerst in de clubhistorie werd een uitwedstrijd in Amsterdam gewonnen door de Tukkers. Er werd tevens gebouwd aan een nieuw stadion. Op 10 mei 1998 speelde Twente haar eerste wedstrijd in het nieuwe Arke Stadion tegen PSV. De daaropvolgende jaren ging het minder met de club uit Enschede met als dieptepunt de vordering van de Belastingdienst in 2003 waarna de club zich op het randje van faillissement bevond.
Vanaf 2003 werd er gewerkt aan een wederopbouw van de club. Er werd flink bezuinigd en onder het beleidsplan “FC Twente in de steigers” werden voornamelijk transfervrije spelers aangetrokken. Deze wederopbouw was het begin van een succesperiode voor de Tukkers. In 2008 werd Steve McClaren aangesteld als trainer en in zijn eerste seizoen werd een tweede plaats in de Eredivisie behaald, de finale van de KNVB beker bereikt en Europees voetbal gespeeld. In het seizoen 2009/2010 werd FC Twente voor het eerst in de clubhistorie landskampioen van Nederland. McClaren vertrok na dit seizoen en zijn vervanger Michel Preud’homme greep in 2010 de Johan Cruijf Schaal. Twente deed dat jaar voor het allereerst mee aan de Champions League en eindigde in een poule met Internazionale, Werder Bremen en Tottenham Hotspur op een derde plaats. Twente overwinterde zodoende in Europa en wist het uiteindelijk tot de kwartfinale te schoppen in de Europa League.
In het seizoen 2014/2015 vierde de club uit Enschede haar vijftig jarig bestaan, dit was het enige feest dit seizoen. De club hield zich namelijk niet aan eisen van de KNVB en kreeg de tweede seizoenhelft zes punten in mindering omdat de club in financiële problemen verkeerde. De begroting werd verlaagd, maar Twente kwam niet uit de problemen. In 2015/2016 besloot de KNVB de licentie van FC Twente voorwaardelijk in te trekken en legde haar een boete op wegens het achterhouden van informatie omtrent een samenwerkingsverband met Doyen Sports.
Vanaf 2016 ging het verder bergafwaarts met de Tukkers. De licentie werd ingetrokken wegens wanbeleid en misleiding in het verleden en de club zou moeten degraderen. De club liet het hier niet bij zitten en stapte naar de beroepscommissie van de KNVB, die bepaalde dat Twente in de Eredivisie mocht blijven. De seizoenen daaropvolgende verliepen niet beter en op 29 april 2018 werd het de club uit Enschede fataal. Er werd met 5-0 verloren van Vitesse en de club degradeerde voor het eerst in 34 jaar naar de huidige Keuken Kampioen Divisie.
Beste spelers uit het verleden
FC Twente heeft veel grote voetbalnamen in haar selectie gehad. Een van de opvallendste namen uit het verleden is Ronald de Boer. De Boer werd in 1991 door Ajax verkocht aan FC Twente. In zijn eerste jaar voor Twente kwam De Boer tot 11 goals in 33 wedstrijden. De Boer, veelal acterend als rechtshalf, begon zijn tweede seizoen sterk met 11 goals in 16 duels. In de winterstop dat jaar vertrok De Boer alweer. Hij speelde de tweede helft van het seizoen voor zijn oude werkgever Ajax en maakte daar nog eens vijf doelpunten.
Andere bekende spelers met een verleden bij FC Twente zijn Nacer Chadli, de Belg is na een Engels avontuur bij de Spurs nu bij AS Monaco neergestreken, Marko Arnoutivic, Bryan Ruiz en Blaise Nkufo. Nkufo werd in 2003 naar Enschede gehaald met behulp van externe financierders. De spits werd bij FC Twente zes seizoenen achtereenvolgens topscorer van de Eredivisie. Hij verbrak meerdere clubrecords en is tot op heden clubtopscorer allertijden met 114 doelpunten in 223 wedstrijden. Om de clubtopscorer allertijden te bedanken voor zijn inzet hebben de supporters van FC Twente in 2010 een standbeeld voor Nkufo laten plaatsen.
Beste managers uit het verleden
De meest succesvolle trainer uit het verleden van de Tukkers is Kees Rijvers. Op 1 juni 1966 kwam Rijvers bij Twente binnen en hij bleef er zes jaar. Onder zijn bewind werd er bij FC Twente een nieuwe weg ingeslagen, dit was het begin van de opmars van Twente.
Een andere succescoach van FC Twente is Steve McClaren. De Engelsman en oud bondscoach van de Engelse nationale ploeg kent twee periodes bij de club uit Enschede. Zijn eerste periode was van 2008 tot en met 2010. In het seizoen 2009/2010 leidde McClaren de club naar het eerste landskampioenschap in de clubhistorie.
Na het kampioensjaar vertrok McClaren naar VFL Wolfsburg om vervolgens op 6 januari 2012 terug te keren bij de Twentenaren. De club verkeerde die tijd in een dal en hoopte dat de Engelsman wederom voor succes zou kunnen zorgen. De ploeg kende echter een matig seizoen en eindigde op de zesde plaats, met als enige lichtpuntje het behalen van de Europa League. Het daaropvolgende seizoen startte voortvarend en tot de winterstop stond Twente bovenaan. Door een slechte tweede seizoenshelft en uitschakeling in Europa stapte McClaren op 26 februari 2013 op.