award statistics piggy-bank globe-grid soccer-ball tick plus cancel light-bulb bitcoin articles
Exclusieve deal: netbet bookmaker Maak jouw persoonlijke account aan Registreren

FC Den Bosch

Hoe vergaat het de Blue White Dragons dit jaar? Of belangrijker, wat gaat het team aankomende wedstrijd doen? Voorspel de uitslag en start met wedden op FC Den Bosch!

Bekijk alle wedstrijden
FC Den Bosch

Wedstrijden

TijdWedstrijdThuis1GelijkspelXUit2
Dinsdag 21:00FC Den Bosch
-
MVV Maastricht
N/AN/AN/A

Wedden op FC Den Bosch

FC Den Bosch is een gevestigde naam in de Keuken Kampioen Divisie en heeft in de loop der jaren al een aantal keren promotie naar de Eredivisie afgedwongen. En dat kan zomaar weer gebeuren, want de club wisselt goede eindklasseringen af met mindere prestaties. Wat gaat het dit seizoen worden?

Uitslagen van wedstrijden van de ploeg laten zich doorgaans lastig voorspellen. Eerder behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst, dus is het vooral zaak om te kijken hoe het staat met de huidige vorm van de ploeg. Maar ook dat biedt natuurlijk geen garanties, dus is wedden op FC Den Bosch niet alleen leuk – maar ook spannend!

Geschiedenis van FC Den Bosch

In 1890 maakte Den Bosch kennis met voetbal. De inwoners kregen van de club Victoria de gelegenheid om de uit Groot-Brittanië overgewaaide sport op vrije middagen te beoefenen. Dit was het begin van de voetbalsport in de Noord-Brabantse hoofdstad.

FC Den Bosch kreeg haar naam in 1965. Op 18 augustus dat jaar werd Stichting FC Den Bosch/BVV opgericht. Echter, de club bestond al langer en heeft onder vele namen gespeeld. De club uit ’s-Hertogenbosch kent haar oorsprong in 1897 toen RKVV Wilhelmina werd opgericht. Tien jaar later ging de club verder onder de naam BVV. BVV werd een nationale topclub en werd in 1948 landskampioen. In 1958 sloeg het noodlot toe door een omkoopaffaire en zakte BVV terug naar de tweede divisie. Midden jaren zestig werd er een nieuwe stichting opgericht, FC Den Bosch. BVV besloot op aandringen van de gemeente Den Bosch zich aan te sluiten bij FC Den Bosch. Deze fusie bleek een succes en FC Den Bosch ’67 kon prima meedraaien in de eerste divisie.

In het seizoen 1970/1971 kwam de club weer volop tot leven. Slechts twee wedstrijden werden dat seizoen verloren en de club promoveerde naar de Eredivisie. Lang kon de club uit Den Bosch zich niet staande houden op het hoogste niveau en na twee seizoenen degradeerde de club. Tien jaar later, in 1983, volgde een nieuw Eredivisie avontuur, ditmaal deed FC Den Bosch zeven jaar mee op het hoogste niveau. Den Bosch heeft sindsdien vele pogingen gedaan om terug te keren in de Eredivisie en in 2008 waren ze er dichtbij door zich als derde te plaatsen voor de play-offs. FC Zwolle bleek echter een maat te groot. Tot de dag van vandaag doet Den Bosch sterk mee in de eerste divisie.

Beste spelers uit het verleden

Een aantal bekende spelers op de Nederlandse velden kent een verleden bij FC Den Bosch. Zo heeft Otman Bakkal, bekend van PSV, er in 2004 een seizoen op huurbasis gespeeld. Bakkal kwam echter maar tot zes wedstrijden in het shirt van de Bosschenaren, mede door blessureleed. Bakkal heeft het record voor minste speelminuten als Nederlands international, op 18 november 2009 speelde hij zes minuten.

Een andere bekende Eredivisie speler met een verleden bij Den Bosch is Anthony Lurling, bekend van ondermeer Feyenoord en NAC Breda. Als 17 jarige maakte de aanvaller zijn debuut in het eerste elftal van FC Den Bosch. Hij vormde hier een vast aanvalsduo met Ruud van Nistelrooij.

Van Nistelrooij is één van de beste spitsen in de Nederlandse voetbalgeschiedenis en heeft op alle niveaus gespeeld, variërend van Heerenveen tot Madrid en van Den Bosch tot Manchester. Voor FC Den Bosch kwam de aanvaller in vier seizoenen tot 71 wedstrijden waarin hij 20 keer het net wist te vinden. Zijn hoogtijdagen kende de spits bij Manchester United waar hij zijn bijnaam The Ruud Devil verdiende. In zijn eerste seizoen in Manchester werd hij verkozen tot Premiership-speler van het jaar en werd hij topscorer in de Champions League.

Beste managers uit het verleden

Een manager die de club uit Den Bosch in de hoogtijdagen heeft getraind is Marinus David (Rinus) Israël, beter bekend als IJzeren Rinus. De voormalig Nederlands voetballer die met Feyenoord de Europacup 1 en de Wereldbeker voor clubteams heeft gewonnen was in het seizoen 1984/1985 en 1985/1986 trainer van FC Den Bosch. Mede door de komst van Rinus deed de club twee seizoenen mee om zich te plaatsen voor Europees voetbal. Maar zonder Rinus in de gelederen en na een financiële domper eind jaren tachtig kwam er een einde aan de goede periode van FC Den Bosch.

Informatie

  • Plaats: Den Bosch
  • Stadion: De Vliert
  • Opgericht: 1965
  • Clubkleuren: Blauw/wit
  • Bijnamen: Blue White Dragons, FCDB

Achtergrondinformatie

Prijzenkast

  • Verliezend bekerfinalist 1x
  • Kampioen eerste divisie 4x
  • Play-off winnaar 2x
  • Deelnemer play-off 12x
  • Kampioen tweede divisie 1x

Weetje

Den Bosch is voor 60% in handen van Stichting Met Heel Mijn Hart. Deze stichting is in 2011 opgericht door de supporters en de gemeente om de club van faillissement te redden. Echter, de club wordt overgenomen door Kakhi Jordania. De jonge georgiër neemt 99,9% van de aandelen van de club over. Het akkoord met de Bosschenaren is er, maar de KNVB heeft nog steeds geen groen licht gegeven.

Supporters

FC Den Bosch kent een aantal supportersverenigingen, te weten FCDB Fans en Supportersclub FC Den Bosch. Daarnaast kent de club uit Den Bosch een groep fanatieke supporters die zichzelf de M-Side noemen.

Rivaliteit

Van 1962 tot 1967 kende men de zogenoemde Bossche derby, een voetbalwedstrijd tussen de clubs BVV (en opvolger FC Den Bosch) en Wilhelmina. Toen Wilhelmina zich in 1967 bij Den Bosch aansloot kwam er een einde aan de derby. FC Den Bosch kent hedendaags geen grote rivalen, al zijn de fanatieke supporters van de M-Side rivaliserend tegen Ajax en ADO Den Haag.

Open een account bij Betfirst en ga wedden!
Registreren