Voetbal in Turkije krijgt misschien niet zoveel aandacht als de grote West-Europese competities, maar het is een van de meest gevolgde voetballanden in Europa, niet alleen door de enorme voetbalgekke bevolking van het land, maar ook door de miljoenen Turken die in het buitenland wonen en voetbal kijken. Zij zorgen ervoor dat ze elk weekend dicht bij de TV zitten om te kijken naar hun geliefde teams die deel uitmaken van de Süper Lig.
Het Turkse voetbal is verder niet alleen interessant voor Turkse voetbalsupporters, maar ook voor de algemene kijker. Daarom hebben we hier een overzicht gemaakt met daarin wat feitjes over het Turkse voetbal om je wat bekender te maken met het voetbal in Turkije!
Het begin van het Turkse voetbal
Voetbal wordt sinds het einde van de 19e eeuw gespeeld in Turkije en vanaf 1904 werden stadscompetities georganiseerd. Het Turkse voetbalkampioenschap begon in 1924 en was het eerste nationale kampioenschap in het Turkse voetbal. In 1937 werd de eerste nationale competitie opgericht met de naam National Division. Aan het eerste seizoen namen acht teams deel en werd gewonnen door Fenerbahçe.
Het land kreeg zijn eerste door de Turkse voetbalbond georganiseerde landelijke competitie in 1959, onder de naam “Milli Lig”. Slechts drie steden waren vertegenwoordigd in de editie van 1959: Istanbul, Ankara en Izmir. Dit seizoen wordt beschouwd als het eerste nationale competitieseizoen in Turkije. Een kort seizoen was het wel: de competitie begon en eindigde in hetzelfde kalenderjaar.
De grote 3 van het Turkse voetbal
De grote 3, bestaande uit Fenerbahçe, Beşiktaş en Galatasaray zijn historisch gezien de dominante teams van de competitie. De teams worden gesteund door miljoenen fans en soms sterke politieke figuren, machtige zakenlui en bedrijven. De grote drie wonnen bij elkaar opgeteld 57 titels en zijn allen nog nooit gedegradeerd uit de Süper Lig.
Zelfs vandaag de dag is het bijna een wonder dat een team buiten Istanbul, Trabzonspor, erin geslaagd is om de titel maar liefst zes keer te winnen in tien jaar, van midden jaren zeventig tot midden jaren tachtig. Ook Bursaspor slaagde er in 2010 in om de monopolie van de grootmachten van Istanbul te doorbreken, terwijl ook Başakşehir (wel uit Istanbul) in 2019 de hegemonie wederom kon doorbreken.
Nationale elftal
Het nationale elftal is ook een belangrijk onderdeel van het Turkse voetbal. Het team speelde haar eerste wedstrijd in 1923 en behaalde hun beste prestaties in de jaren 2000. Ze kwalificeerden zich drie keer voor het WK (1950, 1954 en 2002) en bereikten de halve finale in 2002 en won bronzen medailles. Het team kwalificeerde zich vijf keer voor het EK.
Ze debuteerden op het EK in 1996 en bereikten de kwartfinales op Euro 2000 en de halve finales op het EK in 2008. De afgelopen jaren kwalificeerde Turkije zich voor de EK’s in 2016 en 2021. Het Turkse elftal kon zich echter niet plaatsen voor het WK in 2022, omdat het in de finale van de play-offs verloor van Portugal na een gemiste strafschop van Burak Yilmaz.
De beste spelers
Voor velen is er maar 1 die de beste Turkse speler allertijden genoemd mag worden en dat is Hakan Şükür. De oud-topspits maakte binnen het clubvoetbal 265 goals in 535 wedstrijden, daarvan maakte hij er 51 voor zijn eigen land in 112 wedstrijden. Hij is hiermee topscorer allertijden van de Turkse competitie en de nationale ploeg.
Tegenwoordig heeft Turkije ook een aardig aantal goede spelers in de gelederen. Hakan Çalhanoğlu, Burak Yılmaz, Caglar Söyüncü, Mehir Demiral en Cengiz Ünder zijn enkele voorbeelden van Turkse voetballers die in Europese topcompetities actief zijn.