Tegenwoordig is de Premier League natuurlijk veruit de beste competitie van Europa. Dat heeft te maken met de prachtige Engelse voetbalcultuur. En vooral ook met de enorme televisie-inkomsten die de Premier League clubs ieder jaar ontvangen. Zo kreeg Sheffield United in het seizoen 2020/21 de minste televisiegelden van alle Engelse clubs op het hoogste niveau. Dit bedrag was ongeveer 113 miljoen euro. Manchester City ontving het hoogste bedrag met bijna 180 miljoen euro. Ter vergelijking: de hele Nederlandse Eredivisie had 80 miljoen euro om te verdelen. Over maar liefst 18 clubs!
Een dal in het Engels voetbal
Dit is lang niet altijd het geval geweest. Eind jaren 80 was het Engelse voetbal namelijk behoorlijk in verval geraakt. De Italiaanse Serie A en de Spaanse Primera Division waren kwalitatief een stuk beter. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar in die tijd werden de goede spelers uit de Engelse competitie weggekocht door Italiaanse en Spaanse clubs. Een groot onderdeel van het probleem in Engeland waren de verouderde stadions en de opkomst van hooligans in de jaren 80.
Het Heizeldrama
Het Heizeldrama vond plaats tijdens de finale van de Europacup 1 in het seizoen 1984/1985. In de finale stonden Liverpool en Juventus tegen over elkaar in het Heizelstadion (tegenwoordig bekend als het Koning Boudewijnstadion) in Brussel. Tijdens de wedstrijd braken hevige rellen uit. Liverpool supporters wisten toegang te krijgen tot het neutrale vak, waarin veel Juventus supporters zaten. Er brak enorme paniek uit en een deel van de tribune stortte in. 39 mensen kwamen om het leven en 400 mensen raakten gewond. Na het Heizeldrama werden daarom alle Engelse voetbalclubs voor straf 5 jaar lang uitgesloten van Europees voetbal. Ook dit droeg natuurlijk bij aan het verval van de Engelse competitie.
Een nieuw tijdperk
De ommekeer kwam voor het Engelse voetbal aan het begin van de jaren 90. Op het WK van 1990 wist de Engelse nationale ploeg de halve finale te bereiken en de uitsluiting van Europees voetbal werd na 5 jaar opgeheven. Ook de Engelse stadions werden grondig gerenoveerd, waardoor clubs veel meer inkomsten konden genereren. Vanaf toen gingen ook televisiegelden een belangrijke rol spelen. In 1986 kon de gehele Engels Football League, die bestond uit 4 verschillende divisies, 6,3 miljoen pond verdelen. In 1988 werd dat totaal contractueel opgeschroefd naar 44 miljoen euro.
Oprichting van de Premier League
De Engelse clubs uit de hoogste divisie wilden meer geld en scheiden zich af van de lagere 3 divisies. Uiteindelijk werd daarom op 17 mei 1992 de FA Premier League opgericht, die toen nog uit 22 clubs bestond. Wel werd promotie en degradatie tussen de Premier League en de Championship (het Engelse tweede niveau) in stand gehouden. Qua opzet veranderde er voor de voetbalpiramide dus niet heel veel.
De Engelse clubs aan de top
In de jaren 00 waren 4 Engelse clubs dominant: Arsenal, Manchester United, Liverpool en het relatief nieuwe Chelsea. Pas toen Chelsea in 2003 werd overgenomen door de Russische miljardair Roman Abramovich voegde de club zich toe aan de top van het Engelse voetbal. In de jaren die volgden werden steeds meer Engelse clubs overgenomen door rijke buitenlandse investeerders. En zo vestigde de top van het Engelse voetbal zich in de voetbalwereld.