award statistics piggy-bank globe-grid soccer-ball tick plus cancel light-bulb bitcoin articles
februari 26, 2020

Wat is een Asian Handicap? [Uitleg + tips]

Het is een veelgehoorde term in de wereld van weddenschappen: de Asian handicap (vaak ook aangeduid met de letters AH). Maar zeker als je net begint met gokken of wanneer je gewoon af en toe een bet plaatst op je favoriete team, kan deze manier van wedden nogal wat verwarring veroorzaken. Je ziet al snel de bomen niet meer door een bos van getallen en odds. Dat snappen we bij voetbalwedden.eu maar al te goed en dus geven we je graag wat uitleg en antwoord op de vraag ‘wat is een Asian handicap?’. Zodat jij straks misschien ook wel mooie winsten kan boeken met deze vorm van wedden!

Wat is een Asian Handicap precies?

Een Asian handicap is een vorm van wedden waarbij je een virtuele voorsprong of achterstand toekent aan één van de twee ploegen en vervolgens wed welke van die twee ploegen wint na verrekening van diezelfde voorsprong of achterstand. Je kunt daarbij nooit inzetten op een gelijkspel. Eindigt de virtuele stand gelijk? Dan krijg je gewoon je inzet terug. De kans dat je je bet verliest is dus kleiner en onder andere dat gegeven maakt de AH zo populair.

Voorbeeldje

Ploeg A speelt tegen ploeg B. Je denkt dat ploeg A gaat winnen en je plaatst een weddenschap met een AH van -1 voor ploeg A. De virtuele stand is dan -1 tegen 0. Scoort ploeg A één keer? Dan wordt de virtuele stand 0-0 en krijg je je inzet terug als het zo blijft. Scoort ploeg A echter nog een keer, dan wordt jouw virtuele stand 1-0 voor ploeg A en win je jouw weddenschap. Wint ploeg B uiteindelijk of blijft de echte stand gelijk? Dan verlies je je weddenschap.

In het kort:

  • Je wint je inzet x de odds als ploeg A met 2 goals of meer wint
  • Je krijgt je inzet terug als ploeg A met één goal verschil wint
  • Je verliest je weddenschap als het gelijk wordt of als ploeg B wint

Asian handicap uitleg: volle, halve en kwart lijnen

Bij de Asian handicap weddenschappen zie je echter niet altijd alleen maar hele getallen als +1, +2 of -1 en -2 staan. Dat noemen we de volle lijnen en die zijn te begrijpen met bovenstaand voorbeeld. Maar meestal heb je ook de mogelijkheid om in te zetten met ±0.5 of ±0.25, die respectievelijk halve- en kwartlijnen worden genoemd. En bij die laatste twee lijnen komt wel wat meer uitleg kijken om het goed te kunnen begrijpen.

Halve lijnen

Bij een Asian handicap met halve lijnen geef je een club niet 1 of 2 doelpunten, maar 0.5, 1.5 of 2.5 doelpunten voorsprong of achterstand. Als er gescoord wordt blijft er altijd een verschil van minimaal 0.5 doelpunten bestaan, dus het kan nooit gelijk worden. Je kunt bij een weddenschap met halve lijnen dus niet je inzet terug krijgen!

Voorbeeld

Ploeg A speelt tegen ploeg B. Je zet in op ploeg A met een Asian handicap van 1.5, waardoor zij met een anderhalf doelpunt voorsprong aan de wedstrijd beginnen. Als ploeg A scoort wordt jouw virtuele stand 2.5 – 0. Scoort ploeg B echter het eerste doelpunt? Dan wordt jouw virtuele stand 1.5 – 1 in het voordeel van ploeg A. Scoort ploeg B dan nog een keer, dan wordt jouw virtuele stand 1.5 – 2 en zou je je weddenschap verliezen.

  • Ploeg A wint en je wint jouw weddenschap
  • Ploeg B wint met één doelpunt verschil en je wint jouw weddenschap
  • Ploeg B wint met twee doelpunten of meer verschil en je verliest jouw weddenschap

Je wint dus in 2 van de 3 mogelijke uitkomsten jouw inzet x de odds!

Kwartlijnen

Oke, bets met een Asian handicap met volle of halve lijnen is vaak nog wel te begrijpen, maar het wordt pas echt ingewikkeld bij de kwartlijnen. Daarbij geef je een team een voorsprong of achterstand van 0.25, 0.75, 1.25, 1.75, 2.25 en ga zo maar door. Hierbij wordt je inzet gelijkmatig verdeeld over de aangrenzende lijnen. Zet je dus 10 euro bij een bet met een AH van 1.25, dan speel je dus eigenlijk met twee bets: één van 5 euro op een AH van 1 en één van 5 euro op een AH van 1.5.

Voorbeeld

Team A speelt tegen team B. Je voorspelt dat team A gaat winnen en je kiest voor een bet met een Asian Handicap van 1.25, waardoor je dus speelt met AH’s van 1 en 1.5. Scoort ploeg A dan zijn jouw virtuele standen 2-0 en 2.5-0, waarmee je de weddenschap zou winnen. Scoort ploeg B echter het eerste doelpunt? Dan worden jouw virtuele standen 1-1 en 1.5-1, waardoor je bij één weddenschap je inzet terugkrijgt en de ander wint.

Mogelijke uitkomsten:

  • Ploeg A wint en jij wint allebei je weddenschappen (wat overeenkomt met jouw inzet keer de odds bij de AH van 1.25)
  • Het wordt gelijk en je wint allebei je weddenschappen
  • Ploeg B wint met één doelpunt verschil en je wint één halve weddenschap en je krijgt je halve inzet terug
  • Ploeg B wint met twee of meer doelpunten verschil en je verliest je complete inzet

Let op! Bij een Asian handicap van ±0.25 speel je dus met een AH van 0 en een AH van ±0.5. Je zet dan eigenlijk je halve inzet in op een normale head to head weddenschappen en de andere helft op een halve lijn.

In een notendop

Zo. Nu weet je wat een Asian handicap is en hoe het werkt. Je verrekent dus de echte eindstand met de door jouw gegeven voorsprong of achterstand om jouw eigen score te te bepalen en te kijken of je je bet weddenschap hebt gewonnen. Als je het eenmaal doorhebt is het heel simpel. Bekijk de odds voor verschillende AH’s van je favoriete team bij verschillende bookmakers en probeer het eens uit!

Wedden op Asian Handicap 5 betekend dat je met de halve lijn (+0.5) wed. Dit houdt in dat het team waar jij op in zet met een half doelpunt voorsprong start. Wanneer de wedstrijd eindigt met gelijkspel betekent dit dat jij alsnog gewonnen hebt.

Met Asian handicap kan je wedden door een van je teams een virtuele voorsprong of achterstand toe te kennen. Je verrekent aan het einde de echte eindstand met de door jouw gegeven voorsprong of achterstand om jouw score te bepalen.

Met een handicap geeft jij het door jouw gekozen team een virtuele voorsprong. Dit betekent dat als de wedstrijd in een gelijkspel eindigt het team waar jij op in hebt gezet heeft gewonnen.

COMING SOON

De Voetbalwedden Podcast

voetbalwedden podcast

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Naam

Welkom bij VoetbalWedden.EU

Wat is je leeftijd?

Je leeftijd dient naar waarheid te worden ingevuld. Bij toegang tot de website (24 jaar of ouder) bevestig je dat je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.