award statistics piggy-bank globe-grid soccer-ball tick plus cancel light-bulb bitcoin articles
november 7, 2022

Alle Premier League winnaars op een rij

De Premier League is de grootste landelijke voetbalcompetitie ter wereld. Hedendaags kijken er jaarlijks 3,2 miljard mensen naar de Engelse competitie, en dit komt niet alleen door de grote clubs en spelers die nu actief zijn, maar ook door de reputatie die de Premier League heeft opgebouwd in het verleden.

De competitie is immers een podium geweest voor vele legendarische teams en spelers. Om de grootse geschiedenis van de Premier League te eren, hebben wij een overzicht gemaakt met alle Premier League winnaars, en het verhaal achter deze succesvolle teams.

1992/1993

Manchester United werd de eerste winnaar ooit van de Premier League. De First Division werd namelijk omgedoopt tot de Premier League in 1992. Een overtuigend seizoen was het niet voor de Red Devils, die maar 67 doelpunten maakten, slechts 4 meer dan Oldham, die 19de eindigden dit seizoen.

1993/1994

Manchester United pakte dit seizoen haar tweede Premier League titel en deze keer ging het ze veel gemakkelijker af. Vanaf speelronde 4 stond de ploeg van Alex Ferguson bovenaan en deze positie behielden ze tot en met het einde van het seizoen. Cantona was de absolute sterspeler van ploeg, in een seizoen waarin hij 18 goals maakte en 12 assists gaf.

1994/1995

Manchester United was niet meer de enige winnaar van de Premier League, want Blackburn Rovers werd dit jaar verassend kampioen van Engeland. De ploeg behaalde 89 punten en Alan Shearer werd topscorer van de competitie met 34 goals.

1995/1996

Het eerste Premier League seizoen met 38 wedstrijden liep uit tot een titelstrijd tussen Newcastle United en Manchester United. In januari hadden de Magpies nog een voorsprong van 12 punten. Manchester United eindigde het seizoen sterk en behaalde voor alsnog haar 3de titel.

1996/1997

Manchester United won dit jaar haar 5de titel in 4 jaar, maar dit jaar ging dit niet zo gemakkelijk. Met 75 punten is dit vooralsnog de slechtste Premier League kampioen allertijden. Ze wonnen slechts 21 wedstrijden en kregen 44 goals tegen.

1997/1998

Met Arsenal stond er dit jaar een nieuwe speler voor de strijd om de titel. Onder leiding van Arsene Wenger behaalden de Gunners 78 punten. Dennis Bergkamp werd speler van het jaar met 16 goals en 12 assists. De 3 goals die hij maakte in de wedstrijd tegen Leicester stonden allen in de top 3 goals van de maand, tot dusver een unicum in de geschiedenis van de competitie.

1998/1999

Dit seizoen zou het begin betekenen van een jarenlange rivaliteit tussen Manchester United en Arsenal. Dit gold niet alleen voor de fans, maar ook voor de spelers en coaches, die regelmatig met elkaar de clinch in gingen. Manchester United was dit jaar victorieus en werd met 1 punt voorsprong landskampioen.

1999/2000

Na een spannende titelrace in het vorige seizoen was er dit jaar slechts ploeg dit aanspraak maakte op de titel: Manchester United. De Red Devils eindigden het seizoen met een voorspong van 18 punten. Dwight Yorke en Andy Cole waren scherp voor het goal, Ryan Giggs en David Beckham zorgden voor creativiteit, terwijl er met Jaap Stam en Roy Keane ook breker in het elftal waren te vinden.

2000/2001

Wederom was het Man United dat bovenaan eindigde en Arsenal dat bleef hangen op de tweede plek. Dit keer was de voorsprong voor United 10 punten. Sheringham werd speler van het jaar met 15 goals

2001/2002

Na 3 jaar was het voor Arsenal weer eens raak. In een spannende titelrace won Arsenal op de op een-na-laatste speelronde met 1-0 van directe concurrent Man United, waardoor het op Old Trafford de titel veiligstelde. Arsenal had een fantastisch team opgebouwd in de voorgaande jaren, met onder andere Henry, Pires, Ljungberg en Bergkamp.

2002/2003

Man United wist dat het zich moest verbeteren na het ontlopen van de Premier League titel in 2002. Onder andere de aanwinst met Rio Ferdinand zorgde ervoor dat de Mancunians weer kampioen werden. United eindigde 8 punten voor concurrent Arsenal en van Nistelrooy scoorde er 25 dit seizoen.

2003/2004

Dit Premier League seizoen werd het podium voor een van de beste teams ooit op de Engelse velden. Arsenal werd de eerste, en tot dusver enige, club die een geheel ongeslagen bleef en kampioen werd. Het team kreeg de bijnaam ‘The Invincibles’, het team was immers letterlijk onverslaanbaar. Gevestigde namen als Henry en Bergkamp presteerden op topnamen, terwijl gretige jonge spelers als Reyes en Cole hun stempel op het elftal drukten. Het zou voor ‘the Gunners’ het laatste jaar zijn dat ze de titel pakten.

2004/2005

Het was dit jaar niet Arsenal of Manchester United dat de titel pakte, maar Chelsea. De club uit Londen was sinds 2003 onder eigendom van de Russische oliemagnaat Roman Abramovich, die veel geld in de club investeerde. Chelsea bouwde in de (relatieve) luwte een superteam, en de puzzelstukjes vielen in dit seizoen ineen. Champions League winnaar Jose Mourinho werd als manager aangetrokken en onder zijn leiding werd een machine gebouwd. Lampard, Terry, Cech en Drogba zijn enkele van de wereldklasse spelers die hij tot zijn beschikking had. Chelsea eindigde het seizoen met 95 punten en kreeg slechts 15 goals tegen.

2005/2006

Na de dominantie van Chelsea in het vorige seizoen was het geen verassing dat ook dit jaar Chelsea eindigde als kampioen. Met veel van dezelfde spelers als dragende krachten eindigde Chelsea het seizoen met 91 punten, nog steeds een heel respectabel aantal. Opvallend: Frank Lampard was de topscorer van Chelsea met 16 goals, maar speelde het gehele seizoen als middenvelder.

2006/2007

Na 4 jaar was het weer raak voor Man United. Het vertrek van Roy Keane leidde aan het begin van het seizoen tot veel vraagtekens over het selectiebeleid van Sir Alex Ferguson. Echter was Man United het gehele seizoen de te kloppen ploeg, met een ijzeren defensie, een solide middenveld en het talentvolle aanvalsduo Ronaldo-Rooney in de punt, die na hun akkefietje tijdens het WK in Duitsland gewoon doorgingen met hetgeen waar ze goed in waren: scoren. Ronaldo maakte er dit seizoen 17 en werd Premier League speler van het jaar.

2007/2008

Het was wederom Man United dat dit jaar de titel pakte. Cristiano Ronaldo bewees dit jaar dat hij de beste speler in de wereld was, met 31 goals achter zijn naam. Carlos Tevez werd toevoegt aan het team en vormde samen met Rooney en Ronaldo een gevaarlijk aanvalstrio. Defensief stak het ook goed in elkaar, met Vidic en Ferdinand als duo centraal en Van der Sar onder de lat. Voeg hier Carrick en Scholes aan toe op het middenveld en je hebt een as gecreëerd die zich vrij gemakkelijk naar de titel speelde.

2008/2009

Drie-op-een-rij voor de Red Devils. Veel was er niet veranderd in Manchester, en het team dat in het vorige seizoen de titel won was ook dit seizoen weer zegevierend. Aan het begin van het seizoen leek het er nog op dat sterspeler Cristiano Ronaldo zou vertrekken naar Real Madrid, maar Sir Alex Ferguson overtuigde hem om nog één seizoen te blijven. Ronaldo beleefde wederom een uitstekend seizoen en maakte vooralsnog in 2009 zijn beoogde transfer naar ‘de Koninklijke’.

2009/2010

Na 3 seizoenen van dominantie voor de Red Devils, waren het dit keer ‘the Blues’ die de titel weer wonnen. Chelsea haar sterspelers waren ook tijdens de titeldroogte gebleven en beleefden een fantastisch seizoen. Drogba en Lampard scoorden respectievelijk 29 en 22 goals en Chelsea pakte 86 punten dit seizoen. Op de laatste dag van het seizoen moest er gewonnen worden van Wigan Athletic om kampioen te worden en de ploeg van Carlo Ancelotti won zeer overtuigend met 8-0.

2010/2011

Het duurde niet lang voordat Man United weer kampioen werd. Met nog steeds trainer Sir Alex Ferguson aan het roer wonnen de Red Devils haar 19de landstitel (inclusief pre-Premier League tijden) waardoor ze Liverpool inhaalden als team met de meeste Engelse landstitels. Man United pakte 80 punten dit seizoen, grotendeels met oude bekenden in de opstelling. De enkele toevoegingen aan de selectie met Berbatov en Hernandez waren ook een schot in de roos.

2011/2012

Dit titelstrijd van dit seizoen is een van de meest legendarische in de geschiedenis van het voetbal. Man City, stadsgenoot van Man United en recentelijk gekocht door sjeik Manshour, had na een sterk seizoen genoeg een overwinning op de laatste speelronde, waarin het QPR tegenkwam. Echter stond de ploeg van trainer Pellegrini na 90 minuten 1-2 achter. Alleen extra tijd en een wereldwonder konden Man City nog redden.

Toen Dzeko in de 92ste minuut de 2-2 scoorde begon er een beetje hoop te ontstaan. Toen de bal in de 94ste minuut nog een keer naar voren ging en Balotelli de pass gaf naar Aguero in het strafschopgebied, hield het gehele stadion zijn adem in. Aguero schoot de bal feilloos binnen en het Etihad stadion ontplofte. Man City was kampioen en commentator Martin Taylor verwoorde ieder zijn gedachten: “ I swear you’ll never see anything like this ever again!”.

2012/2013

In het laatste seizoen van Sir Alex Ferguson als trainer van Man United stond de club voor een lastige taak. De spelers die voorheen zo succesvol waren zijn een dagje ouder en jong talent uit de opleiding heeft het tot dusver nog niet kunnen bewerkstelligen. Verder mistte de ploeg een echte spits, Rooney werd immers meer gezien door Ferguson als een nummer 10.

Ferguson zorgde echter voor een verassing met het aantrekken van Robin van Persie, die in het vorige seizoen met Arsenal topscorer was geworden van de Premier League. Het klikte tussen beiden en van Persie bleek een belangrijke missend puzzelstuk in de ploeg te zijn. De Nederlander maakte er 26 en Sir Alex Ferguson kon met een titel waardig afzwaaien.

2013/2014

Het zou het seizoen moeten worden van Liverpool. De ploeg van Brendan Rodgers presteerde uitstekend en had een aantal wedstrijden voor het einde van de competitie een flinke voorsprong. Aanvoerder Steven Gerrard was beter dan ooit en Luis Suarez beleefde misschien wel het beste Premier League seizoen allertijden van een individuele speler. Echter beleefde Liverpool een stroef laatste deel van het seizoen en moest het allemaal neerkomen op een wedstrijd tegen Chelsea.

Het mocht niet zo zijn voor ‘the Reds’, want Steven Gerrard gleed tijdens de wedstrijd uit met de bal aan zijn voet. Demba Ba veroverde de bal en schoot Chelsea naar de overwinning en de landstitel werd verspilt. Uiteindelijk was het Man City dat de landstitel won, met sterspeler en talisman Yaya Toure als absolute uitblinker.

2014/2015

Toen Jose Mourinho in 2014 na uitstapjes bij Internazionale en Real Madrid terugkeerde bij Chelsea, waren de verwachtingen hooggespannen. Toppers als Fabregas en Diego Costa werden toevoegt en Eden Hazard liet zijn beste voetbal zien. Chelsea behaalde 87 punten en werd dan ook kampioen van Engeland. 

2015/2016

Iedereen kent inmiddels het legendarische verhaal van Leicester City wel. Odds van 5000 voor de titel, favoriet om te degraderen: niets bleek minder waar. Leicester City, onder leiding van Claudio Ranieri, speelde degelijk en snel voetbal, loerend op de counter. Met dit voetbal bleef het goed presteren, maar het zou op den duur uiteen moeten vallen, toch?

Leicester won de titel een schreef Premier League en voetbal geschiedenis. Veel spelers van het team hebben de hoge hoogtes van dit seizoen nooit weer kunnen bereiken, en toch was dit team ook de kennismaking van de wereld met veel spelers die het later in hun carrière nog verder zouden schoppen. Denk aan Jamie Vardy, N’golo Kante en Riyad Mahrez. Hedendaags is Leicester City geen degradatiekandidaat of kampioensploeg, maar een stabiele subtopper.

2016/2017

Antonio Conte bracht dit seizoen niet alleen de titel naar Chelsea, maar ook een nieuwe tactische formatie met 3-4-3 naar de Premier League. Hij was uiteraard niet de eerste coach die deze formatie toepaste op zijn ploeg, maar wel degene die de speelwijze populair maakte in de Premier League. Conte bereikte namelijk grote successen met Chelsea dit seizoen en dat terwijl de ploeg op sommige posities niet over uitstekende beschikte. Zo waren Alonso en Moses op de wingbacks op papier geen Chelsea-waardige spelers, maar speelden beiden onder Antonio Conte hun beste voetbal tot dusver. Chelsea pakte dit seizoen 93 punten met een voorsprong van 7 punten op de nummer twee, Tottenham

2017/2018

Statistisch gezien het beste Premier League team allertijden. Dat was Manchester City in het seizoen 2017/2018. Onder leiding van manager Pep Guardiola waren alle records verbroken. Het enige team in de geschiedenis van de hoogste vlucht dat 100 punten behaalde, won de titel met nog vijf wedstrijden te gaan en scoorde een record van 106 doelpunten.

De records gaan door: de meeste overwinningen op rij (18), het beste doelsaldo (+79), de grootste puntenmarge (19), de meeste overwinningen (32). Ze behaalden elf opeenvolgende uitoverwinningen en versloegen elk ander team in de divisie. Duizelingwekkende cijfers, waarbij duizelingwekkend goede spelers horen. Aguero, Kompany, David Silva, de Bruyne en Ederson waren enkele van de toppers in de selectie van City.

2018/2019

Wederom was het Manchester City dat de titel won, met bijna dezelfde spelers en dezelfde manager aan het roer. Het enige verschil was dat er nu daadwerkelijk concurrentie was, in de vorm van Liverpool. De ploeg van Jurgen Klopp pakte dit seizoen 97 punten, een aantal waarmee je normaal gesproken kampioen zou worden. Echter was Man City net 1 punt beter en prolongeerde zo de titel.

2019/2020

Eindelijk was het zover voor Liverpool: de eerste Premier League titel. In het verleden had de ploeg natuurlijk al veel First Divisions gewonnen, maar in het Premier League tijdperk was het nog nooit raak voor ‘the Reds’. Het seizoen, dat werd afgebroken door de COVID-19 pandemie, werd beëindigd met 99 punten, het op een na grootste aantal in Premier League geschiedenis. Maar wat verwacht je ook, met spelers als van Dijk, Mane, Salah en Alisson. Liverpool had met Klopp uiteraard ook een uitstekende trainer aan het roer, die met zijn gegenpress-stijl de harten van de Liverpool fans veroverde.

2020/2021

Na een opvlieging van Liverpool was het voor Man City weer tijd om gewoon de titel te pakken. Man City pakte 86 punten, een stuk minder dan eerdere jaren, maar alsnog met een voorsprong van 12 punten op de nummer. Een 3de titel in 4 jaar voor Pep Guardiola, die ook in het huidige seizoen een 4de Premier League wil toevoegen aan zijn prijzenkast.

Manchester United is record houder van het aantal overwinningen in de Premier League. De ploeg heeft maar liefst 20 overwinningen op zijn naam staan.

De eerste Premier League werd gespeeld in 1992. Voorheen ging de competitie door als "First Division". De eerste editie werd gewonnen door Manchester United.

COMING SOON

De Voetbalwedden Podcast

voetbalwedden podcast

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Naam

Welkom bij VoetbalWedden.EU

Wat is je leeftijd?

Je leeftijd dient naar waarheid te worden ingevuld. Bij toegang tot de website (24 jaar of ouder) bevestig je dat je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.