Voetbalclubs harken elk jaar miljoenen euro’s binnen, en elke club doet dit op haar eigen manier. De ene club verkoopt veel spelers met winst, de andere club leent veel geld en er zijn natuurlijk ook clubs met een hele rijke eigenaar. Uiteindelijk zien we vaak dat clubs met een goede financiële huishouding en weinig schulden het gezondst en succesvolst zijn. Maar wat zijn nou de financieel gezondste clubs ter wereld? In dit artikel een overzicht van de gezondste clubs ter wereld.
Bayern München
Het is bekend dat deze Duitse voetbalclub de touwtjes zowel financieel als sportief goed in handen heeft. De club is bezig aan een zeer succesvolle reeks kampioenschappen in de Bundesliga en heeft een reputatie opgebouwd als alleenheerser in Duitsland. Bayern München heeft ook financieel gezien een goede kredietwaardigheid en staat ook bekend als een zeer professioneel gerunde club. De club heeft weinig tot geen schulden opgebouwd en weet vaak goedkoop kwalitatief goede spelers aan te trekken. Echter zal er voor Bayern een belangrijke periode aanbreken, met het sneller ouder worden van sterspelers Thomas Muller en Manuel Neuer en een dreigend vertrek van Robert Lewandowski.
Manchester City
Manchester City is al een tijdje een zeer welvarende club in Engeland. Van deze club is bekend dat ze elk jaar enorme sommen geld uitgeven om nieuw talent aan te trekken, bestaand talent te verbeteren en de activiteiten van de club te stroomlijnen. De club heeft ook geen schulden in tegenstelling tot veel andere clubs in Europa. Maar ja, wat verwacht je ook als Sheikh Mansour van Abu Dhabi je club jaarlijks met grote smakken geld steunt. Zolang dit soort geldschieters de club steunen, zal Manchester City op papier nooit financieel ongezond zijn.
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een fabriek voor voetbaltalent en een titeluitdager voor de Bundesliga. De club heeft daarom ook een verhaal dat des te meer bijzonder is. De club ging in de jaren 2000 bijna failliet, maar herstelde zich tot een zeer succesvolle club. Tegenwoordig heeft de club een uitstekende kredietwaardigheid en blijft het grote aantallen toeschouwers trekken, want wie wil er nou niet op de ‘Gelbe Wand’ een wedstrijd kijken?
Celtic
Celtic is een Schotse voetbalclub die een lange tijd de Schotse competitie. Sinds de terugkeer van buren Rangers op het hoogste niveau gaat het sportief wat minder met Celtic, maar de club staat er nog steeds om bekend het beste talent van de wereld aan te trekken. Celtic heeft enorme bezoekersaantallen bij wedstrijden en zijn regelmatige aanwezigheid in de Champions League en Europa League zorgt voor een enorme financiële boost. De club heeft ook een uitstekende kredietwaardigheid en wordt door investeerders als een zeer goede investeringsoptie beschouwd, voornamelijk door haar geschiedenis en reputatie.
Arsenal
Arsenal heeft het de laatste jaren op sportief gebied wat lastig. De club is er sinds 2016 niet meer in geslaagd om de Champions League te behalen en ook dit seizoen lijkt het een lastige zaak te worden. Echter staat de club er al jaren financieel gezien goed op. De grote schulden voor het bouwen van het Emirates stadion zijn eindelijk afgelost en de investeringen in de opleiding lijken zich ook te hebben afbetaald, als we kijken naar het kapitaal uit de eigen opleiding wat er op het veld staat. Tevens heeft Arsenal met Stan Kroenke een rijke eigenaar die steeds meer in Arsenal lijkt te willen investeren.
Ajax
Ajax is misschien wel de gezondste club ter wereld. En dat komt niet uit de lucht vallen, want er wordt, sportief gezien, ook gewoon goed beleid gevoerd in Amsterdam. Het duo van der Sar/Overmars heeft de afgelopen jaren een enorme bak met geld naar Amsterdam geslepen. Deals in Azie, Champions League premies en spelersverkopen zorgen ervoor dat Ajax een van de gezondste clubs van de wereld is geworden. Met het vertrek van Erik ten Hag is het afwachten hoe Ajax zal gaan presteren op het veld, maar financieel gezien is het al de kampioen van Nederland.
Manchester United
Van de oude naar de nieuwe club van Erik ten Hag: Manchester United. Sportief gezien gaat het met Manchester United verschrikkelijk. De club heeft zich niet weten te plaatsen voor de Champions League en coach Ralf Rangnick, die halverwege het seizoen met veel bombarie werd binnengebracht, is inmiddels vetrokken. Hoewel het op sportief gebied dus slecht gaat, gaat het, zoals altijd bij United, op financieel gebied goed. Manchester United was, is en zal door haar reputatie altijd een commerciële gigant zijn. De aankoop van Cristiano Ronaldo heeft wederom bewezen dat de “Red Devils” zich meer focussen op het commerciële plaatje dan het sportieve plaatje.