award statistics piggy-bank globe-grid soccer-ball tick plus cancel light-bulb bitcoin articles

Ontvang gratis de beste EK wedtips en download nu de Betmanbegins app! Downloaden

april 4, 2022

De top 10 dingen die je moet weten over de Eredivisie

Al in 1898 werd er voor het eerst in Nederland gevoetbald om Nederlands kampioen te worden. Sinds 1956/1957 wordt dit gedaan in de competitie die de Eredivisie heet. Een rijke historie met veel verhalen en statistieken, maar wat zijn nu de dingen die je echt moet weten over de Eredivisie? Hieronder lees je een top 10 van allerlei weetjes, opvallende statistieken en feitjes die je echt moet weten!

1. Verdeling Europese tickets

Aan het eind van het seizoen staan de meeste clubs vaak met lege handen. Maar voor sommige clubs wacht er een mooi avontuur in Europa. Per seizoen verschilt de verdeling van de Europese tickets in de Eredivisie. Hoe zit dat nou precies en wie gaat er in welk toernooi spelen? Voor de kampioen van de Eredivisie is het kassa. De nummer 1 van Nederland mag zich direct bij de Europese topclubs in de Champions League voegen.

De runner-up van de Eredivisie mag via de 3e  voorronde Champions League ook een poging wagen zich ook bij het miljardenbal te voegen. Wanneer deze wordt gewonnen komen ze in de play-off terecht waar gespeeld wordt voor een plekje in de groepsfase van de Champions League.

De nummer 3 van de Eredivisie zal in de 3e voorronde van de Conference League instromen. Bij winst volgt ook hier een beslissende play-off om in de groepsfase deel te kunnen nemen aan het toernooi.

De nummers 4 tot en met 7 van de Eredivisie gaan de play-offs in. In dit kleine toernooi wordt er gespeeld om één ticket voor de 2e voorronde van de Conference League.  

Het laatste Europese ticket is voor de bekerwinnaar, deze mag deelnemen aan de laatste voorronde van de Europa League. Zit de bekerwinnaar al bij de top 7, dan zal de nummer 8 van de Eredivisie doorschuiven naar de play-offs voor de nummers 4 tot en met 7.

2. Wie degradeert er?

Naast de verdeling van Europese tickets aan het eind van ieder seizoen zijn er ook clubs die een competitie lager moeten gaan voetballen. Deze regel was er lange tijd slechts alleen voor de nummer 18 van de Eredivisie. Sinds het seizoen 2019/2020 degradeert niet meer alleen de nummer 18 direct, ook de nummer 17 zal het seizoen erop een competitie lager te bewonderen zijn. De nummer 16 zal nacompetitie moeten spelen met teams uit de Keuken Kampioendivisie en strijden voor een plek in de Eredivisie.

3. Degradatierecord

Er zijn in de Eredivisie maar die clubs die nog nooit zijn gedegradeerd. Dit zijn Ajax, PSV, Feyenoord en FC Utrecht. Deze knappe prestatie is niet voor veel clubs weggelegd. Maar al helemaal niet voor De Graafschap en FC Volendam. De twee clubs wisten maar liefst 9 keer te degraderen vaar de Eerste Divisie! VVV-Venlo en Excelsior zijn er overigens ook niet vies van, zij degradeerden allebei 8 keer uit de Eredivisie.

4. Meeste landstitels Eredivisie

Waar een club degradeert, wordt ook een club kampioen. Ajax wist het vaakst als nummer 1 van de Eredivisie te eindigen. Ajax werd maar liefst 35 keer kampioen van Nederland. PSV wist 24 keer bovenaan de ranglijst te staan na de laatste speelronde. Als derde in dit rijtje staat Feyenoord met een totaal van 15 landstitels.

5. Producent van grote talenten

De Eredivisie heeft een imposant rijtje namen die in de Eredivisie ontdekt zijn. Talenten die later de wereldtop wisten te bereiken of daar in sommige gevallen nog steeds spelen. Denk maar aan:       

  • Zlatan Ibrahimovic (nu AC Milan)
  • Ronaldo Lima (gestopt)
  • Arjen Robben (gestopt)
  • Luis Suarez (nu Atletico Madrid)

Of recent nog Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. Al deze talenten maken de Eredivisie dan ook een erg aantrekkelijke competitie om naar te kijken, er loopt altijd wel wat tussen! Niet alleen voor buitenlandse clubs maar ook voor de TV-kijker!

6. Topscorersrecord

De Eredivisie staat bekend om het grote aantal doelpunten dat per seizoen wordt gemaakt. Je zou daardoor ook denken dat er door de jaren heen veel topscorersrecords zijn verbroken. Maar niets is minder waar! Het topscorersrecord staat al sinds het eerste seizoen van de Eredivisie op naam van Coen Dillen met maar liefst 43 goals in één seizoen! Een record dat eigenlijk in het seizoen 60/61 voor het laatst in gevaar is geweest. Henk Groot scoorde dat seizoen 41 goals namen Ajax.

7. Snelste goal

Voetbal draait om het maken van doelpunten. Hiervoor heb je 90 minuten de tijd. Maar sommige spelers hebben meer haast met het maken van een goal dan anderen. Het record van het snelste Eredivisiedoelpunt ooit gemaakt staat op naam van Koos Waslander. Als speler van NAC wist hij in het seizoen 81/82 al na 8 seconden de bal achter de keeper van PEC Zwolle te werken.

8. Snelste gele en rode kaart

Waar de ene speler snel wil scoren, wil de andere speler snel laten weten dat hij op het veld staat door ergens een kleine overtreding te maken. Hans Kraay jr. moet hetzelfde gedacht hebben toen hij al na 3 seconden een speler van Feyenoord wilde laten weten dat hij binnen de lijnen was gekomen. De scheids kon dit niet waarderen en toonde hem al direct de gele kaart.

Waar Hans Kraay jr. nog weg kon komen met slechts een gele kaart moest Jetro Willems in het seizoen 14/15 direct het veld verlaten. Hij nam alleen iets langer de tijd dan Kraay jr., namelijk 29 seconden. Zijn rode kaart werd later wel weer ingetrokken, maar PSV moest de wedstrijd wel met een man minder vervolgen.

9.  Mister-Eredivisie

Met maar liefst 562 wedstrijden in de Eredivisie is Sander Boschker de onbetwiste Mister-Eredivisie. Bijzonder aan dit gegeven is dat de keeper al zijn Eredivisiewedstrijden voor maar één club heeft gespeeld: FC Twente. Sander Boschker is nog altijd actief binnen FC Twente.

10. De Eredivisie staat garant voor goals

Je moet schieten, anders kun je niet scoren”, zo zei Johan Cruijff ooit. In de Eredivisie hebben de teams dit ter harte genomen. In het seizoen 20/21 werden er in de Eredivisie gemiddeld zo’n 3 doelpunten per wedstrijd gemaakt. Dit is een hoger gemiddelde dan Europese topcompetities als de Premier League en La Liga! Kortom: Wil jij veel goals zien? Dan is de Eredivisie zeker het kijken waard, of een gokje natuurlijk!

Pim Doesburg is een keeper die in totaal 687 wedstrijden in de eredivisie heeft gespeeld en is daarmee recordhouder "meeste wedstrijden in de Eredivisie". De keeper Sander Boschker die nog actief is bij FC Twente heeft al 562 wedstrijden gespeeld.

Jurriën Timber is de waardevolste speler van de Eredivisie met geschatte waarde: € 35.5 miljoen euro. In het seizoen van 2021 deelde hij deze titel met Sébastien Haller, Ryan Gravenberch en Antony

In het seizoen 1981/1982 had de voetballer van NEC Koos Waslander binnen 8 seconden gescoord tegen PEC Zwolle.

COMING SOON

De Voetbalwedden Podcast

voetbalwedden podcast

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Naam

Ontvang gratis de beste EK wedtips!

Close

Welkom bij VoetbalWedden.EU

Wat is je leeftijd?

Je leeftijd dient naar waarheid te worden ingevuld. Bij toegang tot de website (24 jaar of ouder) bevestig je dat je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je niet bent uitgesloten van deelname aan online kansspelen.